Home > #Hoofdnieuws > Asian Le Mans: Tom Cloet op zijn weg naar Le Mans

Asian Le Mans: Tom Cloet op zijn weg naar Le Mans

Komende zaterdag, 13 februari, start op de omloop van Dubai de Asian Le Mans Series. Waar het kampioenschap in verleden niet meteen tot de verbeelding sprak, heeft Covid ironisch genoeg voor een totale ommekeer gezorgd. De races vinden nu plaats in het meer bereikbare Midden-Oosten en niet minder dan 36 teams tekenen present. Onder de rijders vinden we ook vier Belgen, al werkt Stoffel Vandoorne enkel de races in Abu Dhabi af. Ook Tom Cloet, Jean Glorieux en Maxime Martin zijn van de partij. In de aanloop naar de eerste race sprak Autosportwereld.be met Tom Cloet.

West-Vlamingen kunnen meer dan rallyrijden”, lacht de oud-winnaar van de 24 uur van Zolder bij de vaststelling dat er drie West-Vlamingen bij de deelnemers zijn. “Het is wel leuk om met enkele Belgen daar te zijn en bovendien nemen Jean (Glorieux) en ik het rechtstreeks tegen elkaar op.

Tom Cloet doet het inderdaad in LMP3, met het Slovaakse team ARC Bratislava. Het team zet met de steun van het moederhuis een Ginetta G61-LT-P315-EVO – Nissan in en zo is Cloet meteen aan zijn derde verschillende LMP3 toe in goed een jaar. Het is een publiek geheim dat de thriatleet Tom Cloet droomt van een tweede deelname aan de 24 uur van Le Mans en dat liefst met een prototype. In die optiek biedt de Asian Le Mans Series een perfecte voorbereiding.

Inderdaad, we werken hier in de tijdspanne van tien dagen een volledig seizoen van vier wedstrijden af”, vertelt Cloet vanuit Dubai. “Twee wedstrijden van vier uur in Dubai in het weekend van 13 en 14 februari en twee races in Abu Dhabi een week later. Telkens rijden we ook op verschillende lay-outs van de omlopen en we racen ook een keer overdag en eenmaal in het donker op beide omlopen. Het is dus zeer compact en intens, een heel seizoen in een korte tijdspanne eigenlijk en dat is perfect zeker nu we nog niet 100% weten wat er in Europa zal gebeuren. Overigens werk ik voor de race deze week nog wat testen af om me perfect voor te bereiden.”

De keuze voor Ginetta lijkt enigszins verrassend, maar voor Tom Cloet is het dat niet: “Ik had in eerste instantie geopteerd voor een deelname in LMP2, maar dat was te moelijk gezien mijn professionele activiteiten en vervolgens was er dan even sprake om niet aan de races hier deel te nemen. Ik ben dan in contact gekomen met het team ARC Bratislava en gezien zij de steun hebben van Ginetta leek het mij een goede optie om in LMP3 te racen met Ginetta. Met Charlie Robertson heb ik ook de fabrieksrijder van het merk als teamgenoot, naast vaste man Miro Konopka. De competitie in LMP3 is erg sterk en ik denk dat het zeer open races zullen worden.”

Tom Cloet zien we dit jaar zeker nog terug op de Europese circuits. “Ik rij zeker een aantal wedstrijden in VLN als voorbereiding op de 24 uur van de Nürburgring, en Le Mans is een optie, maar geen zekerheid. Als er te veel beperkingen zijn qua sfeer, gasten en publiek, stel ik het misschien een jaar uit, ik wil toch ook genieten als ik een dergelijk avontuur aanga. Dat ik er nog eens start, staat zo goed als vast, maar liefst dan wel in de juiste omstandigheden en daar hebben we nu geen vat op. Verder zou ik ook nog de 24-uursraces van Spa en Daytona nog eens rijden, samen met Le Mans en de Nürburgring de grote vier zeg maar.”