Home > #Hoofdnieuws > Dakar 2021: het parcours zwaarder dan 2020

Dakar 2021: het parcours zwaarder dan 2020

Op 2 januari start de Dakar 2021, meteen de eerste grote autosportafspraak van het nieuwe jaar. Het belooft een stevige Dakar te worden, technischer en met meer navigatie dan in 2020, het eerste jaar in de woestijn van Saoedi-Arabiƫ. De hele wedstrijd vindt uiteraard in het Koninkrijk plaats. De editie 2021 telt uit etappes goed voor 7.646 kilometer, waarvan 4.767 tegen de klok.

Het feest start op 2 januari met een korte proloog van 11 kilometer in Jeddah, waar de startorde voor de eerste, echte rit op 3 januari wordt bepaald. Die eerste rit gaat over 622 kilometer van Jeddah naar Bisha en 227 kilometers daarvan zijn tegen de chrono. De eerste echte navigatie-oefening volgt tijdens de tweede etappe, goed voor 457 kilometer tegen de chrono, waarvan 30 kilometer in de duinen. Na een derde en vierde etappe die eerder overgangsritten zijn, volgen dan twee stevige kleppers nog voor de rustdag van 9 januari. De vijfde etappe is een echte klassieker over 419 kilometer tegen de chrono en de zesde etappe zal erg zwaar zijn, met zo goed als alleen zand en navigatie. De deelnemers worden laat in het bivak verwacht.

Na de rustdag volgt op 10 januari en 11 januari de traditionele marathonetappe, zonder assistentie dus. De negende en tiende etappes zijn overgangsritten, met een bivak in Neom, waar Saoedi-Arabiƫ een volledig groene stad van de toekomst aan het bouwen is. De laatste zware hindernis is de voorlaatste en 11de proef, op 14 januari. Er moet maar liefst 511 kilometer tegen de chrono worden afgelegd, met een duinenpassage van meer dan 100 kilometer. De slotdag gaat dan naar de Rode Zee met een knipoog naar de oude aankomst aan het Lac Rose. Op 15 januari kennen we dan de winnaars!