Home > Circuit > Eenzitter > Aanstormend talent, de Franse school (2): Victor Martins en Caio Collet

Aanstormend talent, de Franse school (2): Victor Martins en Caio Collet

Een Fransman en een Braziliaan maakten het goede weer in de Formule Renault Eurocup 2020, en dat is toch nog altijd de talentenvijver bij uitstek van wat we “de Franse school” noemen.

foto’s: ©renault sport

Victor Martins, geboren in 2001 in Varennes-Jarcy (nabij Parijs), doorloopt een zeer typische Franse leerschool richting F1 via de Franse F4, Formule Renault en het ART Grand Prix team. Dat de getalenteerde Fransman in de F1 zal terechtkomen lijkt eerder een kwestie van tijd. De sportieve Martins (hij was gymnast op jongere leeftijd) begon pas in 2014 met karting maar stormde door naar de wereldtop van het CIK-FIA kampioenschap met de titel in 2016. Ook zijn overgang naar de formule racerij ging in hoogste versnelling: Franse F4 in 2016 en 2017, met de Franse titel op zak. Dan de drie jaren in de Formule Renault waar hij de Noord-Europese serie (NEC) combineerde met de Eurocup. Hij werd Eurocup vicekampioen in 2019, en werkte koel af in de herkansing 2020 met ART: 20 races, 7 zeges, 14 podiumplaatsen. Hij testte ondertussen al in de F3 en toonde zich gelijk snel. Dus… een passage via F3 en dan F2 lijkt ons zeer logisch voor de snelle Victor Martins, die ondertussen is opgenomen in de Renault Drivers Academy. Op weg naar een zitje in 2023?

Ook Caio Collet (geboren in 2002 in Sao Paulo, Brazilië) klom als een komeet naar de top van de autosport-ladder. Hij maakt pas in 2018 de overstap naar de eenzitters maar gaat meteen met de Franse Formule 4 titel aan de haal. In 2019 wisselt hij voor een leerjaar naar de Formule Renault met R-Ace (inclusief een winteruitstap in de Toyota Racing Series in Nieuw-Zeeland) en wordt vicekampioen in 2020, achter de ongrijpbare Victor Martins. Je kan er geld op inzetten dat we Caio Collet, en Victor Martins, opnieuw slag zullen zien leveren in FIA F3. Collet verzekerde zich al van een goede uitgangspositie door een contract met Prema Racing. Dat effent mogelijk een weg naar de F2.

Net als Sato en Isawa vanuit de F4, lijkt het lot van Martins en Collet vanuit de Formule Renault verbonden. Het zal hoedanook stof leveren voor boeiende races in de komende twee jaren, wanneer ze zullen aantreden tegen de toppers uit de Zuid-Europese en de “Duitse” school…