Home > #Hoofdnieuws > F1 Yas Marina: Verstappen controleert van start tot finish en pakt tweede zege van het seizoen

F1 Yas Marina: Verstappen controleert van start tot finish en pakt tweede zege van het seizoen

Foto ©: Red Bull Racing

Max Verstappen sluit het F1-seizoen af met een overwinning in Abu Dhabi. In de ’twilight race’ reed de Nederlander probleemloos van start tot finish aan de leiding. Mercedes had geen antwoord tegen Verstappen en moet tevreden zijn met de tweede plek voor Bottas en de derde plaats voor Hamilton. Het F1-seizoen zit erop. Komende week volgen er wel nog testen met onder meer Stoffel Vandoorne in de Mercedes.

Vlekkeloze start

Voor het eerst in enkele GP’s geen brokken bij de start. Alle rijders kwamen goed uit de startblokken. Net als de vorige keren had Valtteri Bottas wat moeite in de openingsronde, maar de Fin kon zijn positie behouden. Max Verstappen had vrije baan en daar profiteerde de Nederlander van. Na vijf ronden had de Nederlander al 2,5 seconden voorsprong op de Mercedes van Valtteri Bottas. Lewis Hamilton volgde al op meer dan vijf seconden. Achter de top drie werd Alex Albon opgehouden door zijn goede vriend Lando Norris. Voor de Thai was het zaak om zo snel mogelijk de McLaren te passeren, want hij verloor veel tijd. Een ronde later was het van dat en de Red Bull-rijder kon de jacht inzetten op Lewis Hamilton.

Einde in mineur voor Perez

Sergio Perez die dit weekend zijn (voorlopig) laatste race rijdt in F1, is de eerste die moest opgeven. De Mexicaan had geen power meer in zijn Racing Point en moest zijn wagen parkeren. De Safety Car moest uitrukken en dat was meteen het teken voor alle rijders om te pitten. Iedereen kon de herstart aanvatten met verse banden. Ook de herstart verliep probleemloos. Max Verstappen was meteen goed weg en had snel een voorsprong van twee seconden op Bottas die werd gevolgd door Hamilton. Alex Albon probeerde in het spoor van de wereldkampioen te blijven, maar verloor wat tijd. Daniel Ricciardo reed intussen rond op de vijfde plek. De Australiër koos ervoor om niet te pitten tijdens de Safety Car. Hij was in een strijd verwikkeld met zijn teamgenoot van volgend seizoen, Lando Norris.

Weinig actie, Verstappen controleert en wint

Met nog twintig ronden te gaan, was er weinig veranderd in de race. De top drie bleef hetzelfde, Max Verstappen had zijn voorsprong verder uitgebouwd naar 8,5 seconden. De banden van de rijders begonnen wel te slijten. Ondertussen waren de rijders al op vijf ronden van het einde en er was. Max Verstappen reed nog steeds comfortabel aan de leiding en die positie kwam nooit meer in gevaar. Het was niet de meest spectaculaire race, maar het zal de Nederlander en Red Bull enorm deugd doen. Valtteri Bottas kon nooit echt een vuist maken in de race en moet tevreden zijn met de tweede plek. Halverwege de race kwam Lewis Hamilton even piepen bij Bottas, maar de wereldkampioen liet hem gaan naar het einde toe.

Alex Albon kwam in de laatste ronden nog in het spoor van Lewis Hamilton, maar de Red Bull-rijder kon hem niet passeren en werd vierde. McLaren was ’the best of the rest’ met een vijfde plaats voor Lando Norris en een zesde plek voor Carlos Sainz. Dit was een fantastische zaak voor McLaren, want door deze prestatie is het Britse team derde geworden bij de constructeurs. Daniel Ricciardo kon geen roet in het eten gooien bij McLaren en werd zevende, de Australiër pakte wel nog de snelste ronde op het einde. Pierre Gasly was de beste AlphaTauri op de achtste plaats. Voor de negende plek was het nog spannend tot aan de streep. Esteban Ocon ging in de laatste ronde Lance Stroll voorbij en pakte zo nog een extra puntje. Lance Stroll vervolledigt de top tien.

Reacties top drie:

  • Max Verstappen: “Ik heb er echt van genoten. De wagen was goed gebalanceerd. Ik kon de snelheid bepalen en dat maakte het wel gemakkelijker. Nu ga ik genieten van het podium en dan ‘vakantie’.”
  • Valtteri Bottas: “Red Bull was te snel vandaag, wat mij toch een beetje heeft verrast. Ik denk dat ik een solide race heb gereden, geen fouten, maar ik kon niet meer doen vandaag.”
  • Lewis Hamilton: “Je kan ze niet allemaal winnen. Gezien de voorbije weken mag ik vandaag zeker tevreden zijn met de prestatie. Proficiat aan Max. Fysiek was het een zware race voor mij vandaag.”

Uitslag race:

WK eindstand:

Foto ©: Fomula 1
You may also like
Mercedes brengt hulde aan de F1-wagen
F1 2023: wie stelt wanneer voor?
Vaarwel 2022, op naar een spetterend 2023!
F1 Spa: bekende koppen in de paddock