Home > #Hoofdnieuws > WRC Monza: de zevende van Ogier

WRC Monza: de zevende van Ogier

Met winst in de zevende en laatste wedstrijd van het WRC-seizoen hebben Sébastien Ogier en Julien Ingrassia zich verzekerd van hun zevende wereldtitel. De Toyota-crew overleefde een zeer zware wedstrijd in en om Monza, terwijl zijn concurrenten in de fout gingen. Ott Tänak en Dani Sordo mochten naast Ogier het podium op en schonken Hyundai zo de wereldtitel bij de constructeurs, de tweede voor het Koreaanse merk.

Foto: © Red Bull

De beslissing viel in twee bedrijven met de opgave van Thierry Neuville (Hyundai) op vrijdag en die van Elfyn Evans (Toyota) op zaterdag. Sébastien Ogier deed echter meer dan de titel verzekeren, want de Fransman won ook de slotproef van een vreemd WK 2020, door de omstandigheden die u allemaal ook kent. In de wedstrijd won Ogier, voor Tänak en Sordo, terwijl Esapekka Lappi (Ford) en Kalle Rovanperä (Toyota) de top 5 vervolledigden. In de eindstand van het WK wint Ogier dus, voor Evans en Tänak, de beste Hyundai-rijder. Thierry Neuville eindigt vierde, zijn slechtste resultaat sinds 2015.

In de Power Stage ging de snelste tijd tot slot naar …. Takamoto Katsuta (Toyota), een eerste winst in een KP voor hem. Esapekka Lappi gaf aan de finish van de wedstrijd in Italië mee dat hij volgend jaar geen zitje heeft. De Fin reed dit seizoen voor Ford.

In WRC2 is de wereldtitel voor Mads Ostberg (Citroën), Jari Huttunen (Hyundai) deed het in WRC3 en Tom Kristensson pakte de titel in het FIA Junior WRC.

Van Belgische zijde reden Kevin Abbring en Pieter Tsjoen (PTR VW Polo) een mooie wedstrijd, met een vijftiende plaats algemeen. Cedric De Cecco en Jérôme Humblet (Skoda Fabia) haalden bij hun debuut de top 20, net voor Marc Engel, de GT-rijder. Greg Munster en Louis Louka gingen in de laatste proef in de fout en zo eindigde de Hyundai niet aan de finish, maar wel op zijn dak… Renaud Jamoul bereikte, samen met Adrien Fourmaux (Ford) de finish, maar een schitterende wedstrijd werd niet beloond met een goed resultaat.

Het WK rally start over goed zes weken weer, uiteraard met de traditionele Monte Carlo.