Home > #Hoofdnieuws > FIA Baja Ha’il: kan Colsoul naar de titel in Saoedi-Arabië?

FIA Baja Ha’il: kan Colsoul naar de titel in Saoedi-Arabië?

Er eindigt deze maand nog een kampioenschap dat ietwat uit de belangstelling evolueert maar waarin zowaar een Belg nog een titel kan behalen: de FIA World Cup Cross-Country Baja.

foto: ©overdrive press

Een “baja” kan men kort samenvatten als een woestijnrace, met alle ingrediënten vandien: natte of droge rivierbeddingen, duinen, bergen, rotsen en natuurlijk…zand. Een baja wordt meestal over een kortere afstand gereden dan de meerdaagse rally-raids en de naam komt uiteraard van de befaamde Baja 1000, de race in Mexico die op het Baja California schiereiland wordt gereden.

Er resten nog twee wedstrijden op een kalender die door COVID-19 danig diende te worden herzien. De eindfase wordt gevoerd in Ha’il, in Saoedi-Arabië. Daar worden nog twee Baja wedstrijden afgewerkt, van 10 tot 12 december en van 14 tot 16 december. Belangrijk voor onze landgenoot Tom Colsoul, die als copiloot van de Nederlander Ten Brinke nog de titel in de discipline kan behalen. Maar, om het in zijn eigen woorden te zeggen: “Het zal een hele opgave worden om met zulk deelnemersveld de titel te kunnen behalen.

Aanzienlijk Belgische aandeel in Saoedische woestijn

En inderdaad, want naast de Toyota Hilux van Ten Brinke en Colsoul, start er nog een armada die door Overdrive op de been werd gebracht. Bijvoorbeeld een Yazeed Al-Rajhi, die op zoek gaat naar zijn zesde overwinning in de “Baja Ha’il”. Verder zijn er Overdrive Toyota Hilux wagens voor Przygonski en Gottschalk, voor het duo Van Loon-Delauney en de Fransen Chabot-Pillot. Dan is er nog de Toyota Gazoo Hilux van Nasser Al-Attiya en Matthieu Baumel en een uitgebreide vloot aan MINI’s met de JCW Rally voor de Rus Vasilyev (de belangrijkste concurrent van Ten Brinke en Colsoul voor de titel) en JCW “buggy’s” voor Carlos Sainz en Stephane Peterhansel. Tel daar nog de Tsjech Prokop bij met de Ford Raptor en enkele gevaarlijke outsiders voor de algemene winst, niet in het minst onze landgenoot Fabian Lurquin, copiloot voor de Fransman Mathieu Serradori op de SRT CR6 Buggy.

Ook opnieuw aan de start: onze landgenoten Guillaume De Mevius en Martijn Wydaeghe op de CanAm Maverick SSV van South Racing. Zij lijken na de vorige wedstrijd in Portugal de smaak te pakken te hebben.

Volgende week gaat het dan van start in Saoedi-Arabië, met twee lussen ten westen van Ha’il, gespreid over twee dagen. Vrijdag 11 december is er de eerste etappe, Radifah, over 251 kilometer. Op zaterdag is er de etappe van Jubbah, over 279 kilometer.