Home > #Hoofdnieuws > F1: maakt Vandoorne een kans?

F1: maakt Vandoorne een kans?

De hele Belgische autosportwereld houdt zijn adem in. Mag Stoffel Vandoorne straks de plaats van Lewis Hamilton innemen, nu de zevenvoudige wereldkampioen in quarantaine moet uitzieken van een Covid-19-besmetting?

Als we de situatie enkel vanuit het team van Mercedes F1 bekijken, dan zijn er twee opties, met name de reserverijders Stoffel Vandoorne en Esteban Gutierrez. Echter, de Mexicaan die 59 wedstrijden reed van 2013 tot 2016, met Sauber en Haas, heeft geen superlicentie meer en is dus geen optie. Zijn beste resultaat ooit in de F1 was een zevende plaats in Japan in 2013, meteen ook de enige maal dat hij punten in de F1 scoorde. Tijdens de Spaanse GP 2013 reed hij wel de snelste wedstrijdronde. Sinds 2017 heeft de 29-jarige inwoner van Monaco echter geen enkele race van betekenis meer gereden.

Vandoorne is in Bahrein

Stoffel Vandoorne startte in 41 F1-wedstrijden (allen met McLaren) en scoorde 26 punten, met twee zevende plaatsen als beste resultaat. Sinds zijn laatste race in 2018 zagen we onze landgenoot niet alleen in de Formula E, met een titel van vicekampioen dit jaar, maar hij liet zich ook opmerken in FIAWEC in Spa en Le Mans. Bovendien heeft Vandoorne net de testdagen van de Formula E achter de rug en de West-Vlaming zit dus in een echte werkmodus. Vandoorne zal sowieso van Valencia naar Bahrein reizen, zoals voorzien.

Russell als derde hond?

Echter, er is nog een derde optie en dat zou Georges Russell zijn, de nummer 1 van het Williams team. De 22-jarige Brit is een mogelijke wissel op de toekomst voor Mercedes, als vervanger van Valtteri Bottas, de Fin die dit seizoen niet echt potten breekt. Bottas blijft nog wel een seizoen bij Mercedes, maar een echte mogelijkheid om een jonge rijder zoals Russell te testen, krijgt het Mercedes F1-team ook niet alle dagen. Indien Russell de overstap maakt, dan opteert Williams mogelijk voor een betalende rijder, want het Britse team dat recent in handen kwam van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Dorilton Capital, kan iedere dollar gebruiken.