Home > #Hoofdnieuws > WRC Monza: wat u moet weten

WRC Monza: wat u moet weten

We maken ons stilaan op voor het laatste grote weekend van de internationale autosport, met naast eenzittergeweld in Bahrein, vooral de WRC-finale in Monza. Jammer genoeg moeten de deelnemers het doen met een soort uit de kluiten gewassen rallysprint op een racecircuit… Wat de WK-titels betreft, zien we twee duels: één van de Toyota-rijders Sébastien Ogier en WK-leider Elfyn Evans om de titel bij de rijders en dat van Hyundai versus Toyota in de strijd om de constructeurstitel.

Foto: © Hyundai

Wie het parcours wil ontdekken kan dat hier, met luchtfoto’s van alle proeven. Wat opvalt, zijn de drie mooie proeven op zaterdag, in de bergen ten noorden van Monza, terwijl er op donderdag, vrijdag en zaterdag proeven verreden worden, proeven die ver staan van wat we in een WK-rally gewoon zijn.

Sébastien Ogier heeft het over een uitdaging, te meer dat de KP’s in het park rond het circuit van Monza ook passages op modder en gravel bevatten. “Het is alvast beter dan thuis te zitten” relativeert de Fransman. “Maar met enkele stukken modder en gravel, zal het niet makkelijk worden, wat de afstelling van de wagen betreft. Sportief heb ik niets te verliezen en ik voel dan ook geen druk.

Hyundai moet titel pakken

Andrea Adamo, de teammanager van Hyundai, is duidelijk in zijn opdracht voor Ott Tänak, Thierry Neuville en Dani Sordo: “We moeten de titel bij de constructeurs behouden. Zeven punten voorsprong is niet veel in de laatste WRC-rally, maar we hebben alles in eigen handen.

Monza telt zestien proeven, goed voor 241,14 kilometer tegen de chrono. Op donderdag zijn er de shakedown en een korte eerste proef. Vrijdag blijven de deelnemers op het circuit met vijf proeven: Junior (13,43 km), Roggia (16,22 km) en de 10.31 kilometer lange Grand Prix. Die laatste wordt éénmaal verreden. Zaterdag volgen twee lussen van drie proeven in de bergen met: Selvino (25,06 km), Gerosa (11,09 km) en Costa Valle Imagna (22,17 km), gevolgd door een tweede passage op de Grand Prix-proef. Zondag zijn er nog de laatste maal Grand Prix, alvorens de 14,97 km lange Serraglio tweemaal wordt verreden, waarvan de laatste maal als Power Stage.

https://www.wrc.com/en/championship/calendar/wrc/aci-rally-monza/stages/

Thierry Neuville, die al driemaal in Monza reed – buiten WK -, kijkt uit naar een spannende finale van het WRC, “waarin kleine verschillen zullen beslissen over winst en verlies. Wij gaan alles geven.