Op Sakhir gaan we komend weekend naar de eindfase van het Formule 2 kampioenschap. Mick Schumacher, de zoon van zevenvoudig wereldkampioen Michael, lijkt de beste papieren in handen te hebben. Maar de buit is nog niet binnen. We overschouwen even zijn kansen en die van de nog resterende titelconcurrenten
foto: ©fiaformula2.com
Er zijn nog vier races met een maximum van 96 te verdienen punten. Buiten in de races (25 voor een zege in de hoofdrace, 15 voor de sprintrace) vallen er nog punten te rapen voor de pole (4 per pole) en voor de snelste rondes in de race (2 per race). Schumacher zou op zondag in Sakhir de F2 titel kunnen winnen. Het lijkt vergezocht maar het zou wél kunnen gebeuren als Schumacher bijvoorbeeld race1 wint in Sakhir en de snelste ronde haalt en de naaste achtervolgers als Ilott, Tsunoda of Lundgaard geen enkel punt halen in het verdere verloop van het weekend. Onwaarschijnlijk? Misschien.
Mick Schumacher (Prema Racing) – 191 punten
Mick Schumacher kende nauwelijks een slechte race in 2020. Na een wat matige start in Oostenrijk verzamelde de Duitser stelselmatig punten en podia, zat op het juiste moment op de juiste plaats en scoorde laat in het seizoen twee zeges in een hoofdrace (met de meeste punten) op Sochi en Monza. Een ideale timing. Zijn handelsmerk is de start, waarin hij steevast plaatsen weet goed te maken, gekoppeld aan het feit dat hij zich uit de problemen weet te houden. Druk blijven zetten, geen onnodige duels aangaan, het beste uit de banden halen. Schumacher is sterk en zal, gezien de mediagekte waarin hij nu al een tijdje vertoeft, niet snel plooien onder de druk van de titelstrijd. Hij zit al quasi in de Haas F1.
Callum Ilott (UNI-Virtuosi) – 169 punten
De Brit is heel het seizoen al een ernstige titelkandidaat.Hij haalde twee zeges in de hoofdrace (Spielberg en Silverstone) en een sprintrace (Monza), en vulde het puntentotaal aan met een resem ereplaatsen. Ilott scoort telkens minstens één keer in één van de races van het weekend. Maar hij kende ook al pech, werd er een aantal keren zomaar uitgetikt, verkeek zich al eens op de bandenslijtage… Maar Ilott is nuchter, analytisch en geeft nooit op. Sterke kwaliteiten, zeker in de eindstrijd voor de titel. kan hij het gat van 22 punten dichten met Schumacher?
Yuki Tsunoda (Carlin) – 147 punten
Zal de Japanner, getipt voor een zitje bij Alpha Tauri, als eerste uit de titelstrijd verdwijnen? Dat zou kunnen als Schumacher de hoofdrace wint en Tsunoda over het hele weekend geen punten scoort. De kans daartoe? Een kans van 30% want in de statistieken zien we dat zowel in het tweede evenement op Spielberg, als in Budapest en op Mugello de Japanner nul punten haalde over het hele weekend. Driemaal dus op een totaal van 10 weekends… Bovendien is hij ook niet helemaal een “killer” met slechts een zege in één hoofdrace (Spa) en één sprintrace (Monza). En om het gat met Schumacher, 44 punten, te dichten zal er meer dan dat nodig zijn.
Christian Lundgaard (ART Grand Prix) – 145 punten
De kansen van de Zweed zijn nog kleiner dan die van Tsunoda. Lundgaard kan wel twee zeges in de sprintraces voorleggen (Spielberg en Mugello) maar net als Tsunoda haalde hij drie “nul-weekends” op tien en moet hij een gat dichten van 46 punten, zeges zijn dus absoluut noodzakelijk, en liefst nog in de vier resterende wedstrijden.
Robert Shwarztman (Prema Racing) – 140 punten
Hij doorstond met glans de confrontatie met kopman Schumacher. Vergeet trouwens niet dat de man uit St-Petersburg dit seizoen debuteerde in de F2! Met twee zeges in de hoofdrace (Spielberg en Budapest) en een sprintrace (Spa), gekoppeld aan wat podiumplaatsen, heeft de Rus een gedegen palmares. ZIjn probleem? Een zwak dubbelweekend op Silverstone met slechts 4 punten op vier races en nulscores op Sochi en Mugello. Het sloeg hem ver terug in de tussenstand en hij moet nu 51 punten ophalen met nog 96 punten te gaan… Maar deze naam gaan we vroeg of laat nog tegenkomen. Schrijf hem in alle geval nog niet definitief af voor de F2 titel.
Nikita Mazepin (Hitech Grand Prix) – 140 punten
De (meer dan waarschijnlijk) toekomstige F1 Haas rijder zit met eenzelfde achterstand als Shwartzman, 51 punten. Kortom: mathematisch is het nog mogelijk, maar praktisch zal er één en ander moeten gebeuren opdat Mazepin de F2 titel in de zak steekt. Opgelet wel, want de Rus telt twee zeges in een hoofdrace (Silverstone en Mugello), is een specialist in het aanpakken van “moeilijke” situaties en schuwt een alternatieve strategie niet. Het probleem is dat buiten zijn vier podiumplaatsen (inclusief de zeges) hij vooral lage punten scoorde. Wie van een gokje houdt die kan bij de bookmakers een kleinigheidje op de Rus verwedden…
Lous Delétraz (122), Guanyu Zhou (119.5) en Luca Ghiotto (104)…
…hebben rekenkundig ook nog hun kansen te gaan. Maar met respectievelijk 69, 71.5 en 87 punten achterstand lijkt hun opdracht quasi onmogelijk. Delétraz (Charouz) heeft misschien wel het meeste natuurlijke racetalent van het pak, maar zoals zovele rijders die van nature uit “goed” zijn, reageert hij vaak spontaan en kent hij veel pech. Hij zat er al diverse keren kortbij, maar de zege ontsnapte hem in 2020 nog steeds. Een verbetering van die situatie ligt niet echt in het vooruitzicht en dus is de Zwitser een zware outsider.
De Chinees Zhou (Uni-Virtuosi) is soms een verademing. Hij rijdt dikwijls omheen de problemen, en laat zich niet uit het veld slaan door “wat zou moeten zijn”. Hij zat geregeld in de punten maar had de pech dat de race in Sochi vroegtijdig werd afgevlagd waardoor zijn zege in de sprintrace hem maar halve punten opleverde. Enkel een radicale ommekeer van de situatie kan hem nog de titel opleveren.
Ghiotto (Hitech). De Italiaan is een van de meest ervaren rijders uit de GP2/F2 binoom. Hij kan scheve situaties recht trekken, is een meester in bandenmanagement, won de sprintrace in Budapest vanuit een uitzichtloze positie, maar… al te vaak zit hij in nutteloze positiegevechten en maakt hij het zichzelf moeilijker dan nodig. De megacrash in Sochi is daar een goed voorbeeld van. Hij heeft dus ook een resem nullen op zijn scorebord staan en als hij de titel nog haalt, dan mag men spreken van goddelijke interventie.