Home > #Hoofdnieuws > F1 Turkije: Hamilton wint en pakt zevende wereldtitel, vierde op een rij

F1 Turkije: Hamilton wint en pakt zevende wereldtitel, vierde op een rij

Foto (c): Mercedes-AMG F1

Deze middag vond de Grote Prijs van Turkije plaats. Na de spectaculaire en verrassende kwalificatie mocht Lance Stroll vanop pole vertrekken in het regenachtige Istanbul. De Canadees vertrok goed, maar na de eerste pitstop verloor hij heel wat plaatsen. Na veel moeite in het begin kwam Lewis Hamilton halverwege de race onder stoom. Na enkele foutjes van de Red Bull-rijders kon hij ook Perez passeren voor de leiding en die gaf hij nooit meer af. Sergio Perez werd knap tweede en na een fantastische race en laatste ronde mocht Sebastian Vettel mee op het podium.

Chaos bij de start

De Racing Points vlogen uit de startblokken in tegenstelling tot Max Verstappen die meteen redelijk wat plaatsen verloor bij de start. Alle rijders op de regenbanden hadden moeite om grip te vinden. In de eerste bocht spinden Bottas en Ocon waardoor beide rijders achteraan moesten volgen. Een slechte zaak voor de Fin omdat hij hoog in de punten moet eindigen om te voorkomen dat Hamilton zijn zevende titel binnenhaalt. Sebastian Vettel nam de beste start van het hele pak. De Duitser die het hele seizoen al sukkelt, vertrok als elfde maar na amper een halve ronde reed hij rond op de vierde plek met Verstappen in zijn zog. Williams koos ervoor om Russell en Latifi te laten vertrekken vanuit de pitstraat zodat de banden wat langer warm blijven. Ondertussen reed Stroll al zes seconden weg van teamgenoot Perez, Vettel volgde al op vijftien seconden.

Na amper acht ronden kozen de Ferrari’s ervoor om te pitte voor de intermediate banden. Het circuit leek wat op te drogen en ook Mercedes koos voor een vroege pitstop. Een gewaagde keuze van beide teams. Niet veel later kozen alle rijder voor de wissel naar de intermediate banden. Alleen Alex Albon bleef nog even op full wets banden. Na zijn pitstop kwam Max Verstappen voor Sebastian Vettel op het circuit. De Nederlander kon zich vanaf dan concentreren op de Racing Points.

Opgave Giovinazzi

Na een vierde in de race was er de eerste opgave. Antonio Giovinazzi die als tiende mocht starten had een mechanisch probleem en moest zijn Alfa Romeo parkeren langs de kant, een Virtual Safety Car was het gevolg. Na de VSC had Albon snel twee plaatsen goedgemaakt. De Red Bull-rijder kon eerst profiteren van een remfoutje van Hamilton en daarna kon hij probleemloos Vettel passeren. Ondertussen kwam Verstappen steeds meer aandringen bij Sergio Perez. Bij zijn eerste inhaalpoging ging het al verkeerd voor de Nederlander, hij wou Perez passeren aan de binnenkant maar verloor dan de controle over zijn Red Bull en spinde. Albon, Vettel en Hamilton konden hem passeren en de Red Bull-rijder koos meteen voor zijn tweede pitstop.

Het circuit leek wel iets droger te worden, toch kozen de meeste rijders na halfweg om een tweede keer te stoppen voor de intermediate banden. Na Max Verstappen ging ook teamgenoot Alex Albon in de fout, de Red Bull-rijder spinde en moest aan de achtervolging beginnen. Vooraan koos ook Lance Stroll om een tweede keer te pitten, teamgenoot Perez kwam steeds dichter en daarom koos de Canadees om binnen te komen. Lewis Hamilton die in het begin van de race veel moeite had, heeft nu zijn duivels kunnen ontbinden. De Brit snelde in zijn Mercedes voorbij Sergio Perez en kwam zo aan de leiding van de race. Een zevende wereldtitel lijkt binnen voor Lewis Hamilton die zijn banden uitstekend aan het managen is want hij reed snel tien seconden weg van Perez.

Ontketende Hamilton en Leclerc

Ondanks dat Hamilton oudere banden heeft dan Perez, reed hij steeds verder weg van de Mexicaan. Met nog vijftien ronden te gaan was zijn voorsprong al meer dan zestien seconden. Verstappen koos om een derde keer te stoppen nadat Leclerc hem had gepasseerd. De Monegask was aan het vliegen in zijn Ferrari en reed rond op relatief jonge banden. Sergio Perez was ook nog niet buiten schot. Sebastian Vettel reed rond op de vierde plek en is ook bezig aan een uitstekende race.

Lewis Hamilton zijn eerste plaats kwam nooit meer in gevaar en pakt zijn zevende wereldtitel, evenveel als Michael Schumacher. Sergio Perez reed een mooie race, zijn tweede plaats kwam nog onder druk te staan, maar hij kon de Ferrari’s nog net afhouden. Voor de derde plaats was het nog strijden tot de laatste bocht en uiteindelijk was het Sebastian Vettel die in de laatste bocht kon profiteren van het gevecht tussen Leclerc en Perez.

Ferrari mag zeer tevreden zijn met de derde en vierde plek voor Leclerc. Carlos Sainz naderde op het einde nog tot op een seconde van de Ferrari’s, maar is zeker blij met zijn vijfde plek. Red Bull werd door eigen foutjes naar achteren geslagen. Zowel Verstappen en Albon maakten meerdere foutjes, de Nederlander lag lange tijd in strijd voor de overwinning, maar zal teleurgesteld zijn met de zesde plaats, net voor Albon. Lando Norris werd achtste na de Red Bull’s, maar heeft wel de snelste ronde. Lance Stroll begon goed aan de race, maar zijn banden hielden het niet uit en hij is negende geworden. Daniel Ricciardo vervolledigt de top tien.

Reacties top drie:

Lewis Hamilton: “Ik heb er geen woorden voor. Ik wil natuurlijk alle mensen bedanken die mij alle jaren hebben gesteund. In het begin van de race had ik het moeilijk, want ik zag Albon en Vettel van mij wegrijden. Ik heb dan wel voor de juiste strategie gekozen en uiteindelijk heb ik gewonnen. Het is echt ongelofelijk.”

Sergio Perez: “Nog een ronde langer en mijn banden gingen het niet meer halen. Het was een moeilijke en speciale race, maar met een goed resultaat voor het team. Lewis was vandaag te sterk.”

Sebastian Vettel: “Het was intens, lang maar een leuke race. Ik ben zelf verrast met het podium. Ik heb echt wel genoten van deze ’tricky’ race.”

Uitslag race:

You may also like
Mercedes brengt hulde aan de F1-wagen
F1 2023: wie stelt wanneer voor?
Vaarwel 2022, op naar een spetterend 2023!
F1 Spa: bekende koppen in de paddock