Home > Moto > MotoGP > MotoGP: waar zijn de titelkandidaten?

MotoGP: waar zijn de titelkandidaten?

Het werd een zenuwachtige kwalificatiesessie. Meerdere rijders moesten immers een goede prestatie neerzetten om hun titelkansen open te houden. Wie had er nog wat reserve? Wie hield de ultieme bandenset achter de hand?

foto Manzi/Moto2: ©motogp.com

Het werd Franco Morbidelli (Petronas Yamaha). Hij houdt een waterkansje op de titel en had dus om te beginnen het minste te verliezen. Ook al omdat Dovizioso (Ducati) bleef steken in Q1 en de zware jongens in de titelstrijd geen vuist konden maken. Poleman Morbidelli wordt op de eerste rij vergezeld door Jack Miller (Pramac Ducati), in zijn element op een verraderlijke piste waar her en der wat regendruppels waaiden, en door Nakagami, opnieuw ijzersterk met de LCR Honda. En de andere titelkandidaten dan? Vinales (Yamaha) toonde zich snel in de beginfase, ging even op voorlopige pole, maar zakte dan naar de zesde plaats. Achter hem Quartararo (Petronas Yamaha), even in beeld maar na een foutje al snel in vrije val door het klassement naar een elfde plaats. Dat is één plaatsje voor Joan Mir, onder druk, die niet de verhoopte snelheid in de Suzuki kreeg en dus vertrekt op een verre twaalfde plaats. Dat is nog steeds beter dan zijn ploegmaat en uitdager Alex Rins, die niet voorbij Q1 geraakte en start als veertiende! Nog heel wat werk op de plank dus voor alle titelpretendenten.

Moto2: 75ste verjaardag voor MV Agusta…met pole

Pech voor Sam Lowes, die er in de vierde sessie nog hard afging met de E.G. 0,0 MarcVDS Kalex en niet bij machte bleek om zijn kansen te verdedigen in Q2. Lowes start als 18de, naast Luthi, die morgen zijn 300ste start viert in de MotoGP branche. Vooraan bleef het spannend tot de lijn. Verschillende kandidaten passeerden de revue maar de verrassing kwam van Stefano Manzi, die de MV Agusta op de pole zette, en dat in het jaar dat het merk zijn 75ste verjaardag viert! Naast hem vinden we Hector Garzo (Flexbox HP 40 Kalex) en Marco Bezzecchi (SKY Racing Team VR46 Kalex). De titelpretendenten vinden we verderop in de rangschikking met Marini (SKY VR46 Kalex) op een tiende plaats, puntenleider Bastianini (Italtrans Kalex) op de twaalfde plaats en Lowes dus als 18de.

Moto3: Baltus sterk, maar geen loon naar werken

In de kleinste klasse zagen we een interessante Q1 sessie, met wat lichte regen, waarin onze landgenoot Barry Baltus (PruestelGP) lang meestreed in de top 4. Maar eens de motregen ophield en alle toppers nieuwe banden monteerden, viel Baltus terug naar een tiende plaats in de sessie, een 24ste plaats algemeen. Even vermelden dat Albert Arenas (Aspar KTM) en John McPhee (Petronas Sprinta Honda) langs Q1 moesten. In Q2 was het wachten tot de finishvlag om de posities definitief vast te leggen. Pole was er voor Darryn Binder (CIP Green Power KTM). Naast hem starten de Red Bull KTM’s van Kato Toba en Raul Fernandez. Titelkandidaten Arenas en Ogura (Team Asia Honda) blijven broederlijk samen met een zesde en zevende startplaats.