Home > Circuit > Renault Eurocup: Dubbel podium voor De Wilde

Renault Eurocup: Dubbel podium voor De Wilde

Onze jonge 17-jarige landgenoot haalde zijn doelstelling en scoorde, in het voorprogramma van de 24 Uren van Francorchamps, zijn beste weekend tot nu toe in de Eurocup Formula Renault. Hij ging zelfs gedurende vier ronden aan de leiding voordat er een klein technisch probleem de kop opstak. Maar dat kon het feest niet vergallen…

(persbericht)

Ugo de Wilde haalde in het voorprogramma van de 24 Uren van Francorchamps, zijn beste weekend sinds zijn debuut in de Eurocup Formula Renault, een discipline die alle jonge wolven groepeert in de eenzitter competitie. Het was een even goed weekend voor zijn team Arden, die een prachtige dubbel scoorden. Het begon al op zaterdag met een derde plaats na de eerste manche, die hij had aangevangen vanaf een tweede startplaats, zijn beste kwalificatie op dit niveau.
De piste was nat, net zoals tijdens de kwalificatie in de ochtend,” legt onze jonge landgenoot uit. “Spijtig genoeg vertrok ik op het deel van de piste waar er het meeste rubber lag en dus draaiden de wielen door bij de start. Franco Colapinto ging er als een raket vandoor en passeerde zowel Victor Martins als mijzelf nog voor de eerste remzone. Daar was het eventjes heet. De Fransman drukte me wat van de lijn en ik moest wijd gaan om een aanrijding te vermijden. Ik kon desondanks mijn derde positie behouden, voor mijn teamgenoot Alex Quinn.

De eerste drie posities zouden niet meer wijzigen tot het tonen van de rode vlag in de zesde ronde. Dat was een gevolg van de zware crash van teamgenoot Reshad de Gerus bovenop de Raidillon onder de heviger wordende regen. “ Ik zag niets meer door de spray die werd opgeworpen door de wagens voor me. Ik was snel maar kon mijn echte snelheid niet tonen en echt doorduwen tot ik op 3 of 4 seconden was. Als ik iets dichterbij kwam, haalde ik 240 km/u in de klim naar Les Combes en keek ik naar een wolk van water voor mij. Het was onmogelijk om wat dan ook te proberen.
Maar ook op de derde trede van het podium, had Ugo een brede lach onder zijn mondmasker. “Het is mijn eerste podium op Francorchamps. Geweldig! Hier zat ik op te wachten. Het is mijn tweede podium op drie races. Het Arden team is volop aan het terugkomen. Ons werk begint eindelijk wat op te brengen.

En Ugo bevestigde op zaterdag, op enkele uren van het vertrek van de 24 Uren, met nog een uitstekend resultaat. “Ik vertrok vanop de vijfde positie nadat ik, deze keer op droge baan, op 27 duizendste was gestrand van de vierde plaats van Caio Collet. De baan was opnieuw helemaal nat, maar er waren toch droge plekken. De bandenkeuze was een onoplosbaar dilemma. Ik vertrok voor de opwarmronde op slicks, maar eens op de startgrid vroeg ik mijn ingenieur om te wisselen naar regenbanden. Het was echt waar op het randje en ik heb lang geaarzeld om de keuze te maken. Toen ik zag dat de vier rijders voor mij op slicks bleven staan, twijfelde ik toch even. Maar mijn keuze was gemaakt. En het was de goede! Maar ongelukkig genoeg was mijn rembalans geregeld voor een droge baan. Ik had teveel remkracht achteraan. Toen ik het meer naar voren wou brengen flipte het systeem. Vanaf dan blokkeerde mijn achterwiel, telkens ik iets te laat remde.

Hoop op een financieel duwtje in de rug

Ondanks deze handicap, nam Ugo een super start. Hij was tweede bij het uitkomen van la Source, hij ging voorbij aan de leider Victor Martins bij de eerste passage doorheen Les Combes. “Ik wist dat ik van bij aanvang moest proberen een beetje een gat te slaan, want de slick banden zouden in het tweede deel van de race wel eens beter kunnen werken zodat de anderen zouden terug komen. Ik probeerde te pushen maar ik kon niet verhinderen dat mijn teamgenoot Alex Quinn kwam aansluiten. Hij gebruikte dezelfde banden als ik maar hij reed, omdat hij verder op de grid vertrok, met veel minder vleugel, wat hem een voordeel opleverde op de rechte stukken. Mede door mijn problemen met de remmen, wat me vooral bij La Source en de Bus Stop chicane problemen opleverde, moest ik al snel vrede nemen met de tweede beste plaats. Het was onmogelijk om het tempo te volgen van Alex, die ik trouwens wil feliciteren. Aan de ene kant ben ik uiteraard een beetje teleurgesteld want ik had mijn tweede zege in handen. Aan de andere kant had ik natuurlijk vooraf zeker getekend om een weekend te kennen met een dubbel podium en dikke punten.”

Ik kwam naar hier met de bedoeling om een eerste podium in eigen huis te scoren, en ik ga weg met twee bekers. Arden is helemaal terug in de match en ik realiseer hier mijn eerste dubbelpodium sinds het begin van het seizoen. Ons werk werpt zijn vruchten af en daar ben ik zeer verheugd om. Ik hoop nu nog dat we een kleine financieel steuntje zullen krijgen om het mogelijk te maken het seizoen te beëindigen in de best mogelijke omstandigheden. Ik hoop dat de verantwoordelijken van de federatie, ook al konden ze me door de COVID-19 maatregelen niet feliciteren, mijn prestaties vanop afstand toch hebben gevolgd en vinden dat ze wat steun verdienen. De volgende etappe is Imola, volgend weekend al, in het voorprogramma van de Formule 1. Wij waren daar zeer competitief in het begin van het seizoen. Ik kan dus nauwelijks wachten om er terug te keren. Na drie podia in vier races heb ik de smaak te pakken en nu wil ik er nog meer!