Home > #Hoofdnieuws > Sport: wat met Hemicuda en 12 Uur van Zolder?

Sport: wat met Hemicuda en 12 Uur van Zolder?

De federale en de deelregeringen hebben deze ochtend nieuwe maatregelen in het kader van de coronacrisis aangekondigd, met ingang van vanaf vandaag. Ook de sport wordt daarin geviseerd.

Foto: © SRO

Er zijn drie maatregelen die opvallen:

  • enkel professionele sportevenementen kunnen doorgaan, maar zonder publiek.
  • amateurwedstrijden worden met onmiddellijke ingang opgeschort.
  • jeugdwedstrijden kunnen, maar met maar één begeleider en zonder kantine of andere.

De maatregelen gelden tot en met 19 november, wat maakt dat bijvoorbeeld de Hemicuda en de 12 uur van Zolder tijdens deze periode vallen en dus sowieso zonder publiek moeten doorgaan. Echter voor zowel Zolder als Koekelare geldt dat de overheid de competitie als professioneel moet beschouwen. Uiteraard lijkt het ons dat de 24 uur van Spa zeker onder die noemer valt en gezien er sowieso geen publiek toegelaten is in de Ardennen, is er daar geen probleem.

Wat is professioneel?

Wat een professionele competitie is, lijkt ons voor voetbal of wielrennen duidelijk, voor autosport evenwel niet. Indien de norm betaalde sporters is, dan vallen erg weinig autosportkampioenschappen onder de noemer ‘professioneel’. Autosport is van oudsher een sport waar gentlemen drivers zich meten met professionele rijders, dus het lijkt ons dat dit voer voor discussie zal zijn…

Voor de WRC-wedstrijd in Ieper zou publiek weer kunnen als de besmettingscijfers sterk dalen, maar met start op 20 november is dat uiteraard erg nipt.