Home > Rallycross > DIVERS > RX Internationaal: Vranckx in Italië

RX Internationaal: Vranckx in Italië

Op rallycross in België is het, afgezien van de geplande WK-manche in Spa, wellicht wachten op 2021. Maar in Italië werd er vorig weekend wel gereden en dat in Maggiora, met name in de Maggiora Offroad Arena. Daar was er de derde en vierde ronde van het Italiaanse kampioenschap. De wedstrijden werden afgewerkt achter gesloten deuren, zonder publiek, enkel piloot en een beperkt aantal technische begeleiders werden toegelaten. Ook onze landgenoot Victor Vranckx was van de partij, en die bracht een verslag mee.

Met zijn leeftijd van slechts 14 jaar was hij de jongste deelnemer aan het evenement. De jonge belofte, die momenteel aantreedt in het Belgische Kampioenschap in de Junior Cross Cart categorie, liet voor deze gelegenheid zijn Planet Kart Cross Kamikaz3 met 650cc motor ombouwen naar een 600cc 4 cilinder om aan de regels van het Italiaanse Kampioenschap te voldoen.

Ronde 3, op zaterdag 17/10, gebeurt in omgekeerde formatie, dus tegen de klok in. Ondanks het bijzonder snelle en technische parcours vol spektakel met roll-overs, spins en duels tussen de deelnemers, weet onze jonge landgenoot zich bijzonder goed te handhaven. Tijdens de 1ste kwalificatie komt Viktor als 2de uit de start en kan hij die plaats mooi staande houden. In de 2de heat schiet hij als een speer naar de kop en bouwt hij een flinke voorsprong op tot hij na een klein stuurfoutje in de tweede ronde terugzakt en op achtervolgen wordt aangewezen. In de 3de race geraakt hij alweer uitstekend weg uit de start en kan hij een win op zijn naam schrijven. Hij zet snelle tijden neer met een plaats in de semi-finales als gevolg. Bij het startsein rijden alle tien piloten in de semi-finale tegelijk richting de eerste bocht, die Viktor knap doorkomt in 6de positie. Hij weet nog eens tweetal plaatsen op te schuiven en komt zo als 4de over de finish. Het levert hem bovendien een plaats op in de finale tussen de beste piloten van die dag en ook hier weet Viktor een fraaie 7de plaats te veroveren.

Een mooie bevestiging die dag van wat Viktor als jonge piloot in zijn mars heeft en euforie bij heel het team voor alle inspanningen van de laatste periode. Het geeft in elk geval genoeg vertrouwen aan piloot en team om daags nadien opnieuw mee te dingen in de 4de ronde van het Italiaanse kampioenschap.

Ronde 4, op zondag 18/10, wordt volgens het klassieke parcours verreden, met de klok mee. De lange stukken zorgen voor hoge snelheden en ondanks mooie rijtechnieken blijkt de motor op sommige stukken de limiet te bereiken. Viktor start in de 1ste heat op de 4de positie, komt als 2de uit de start en finisht als 3de. In de 2de heat maakt hij vanuit positie 2 en mooie start en eindigt opnieuw op de 3de plaats en in Q3 zorgt een start vanuit de 5de positie buitenkant voor een vroege jokerlap om dan te achtervolgen tot een 4de finishplaats. Opnieuw zorgen mooie tijden voor een plaats in de semi-finales. Bij een goede start vanuit het midden 3de rij weet hij een 5de plaats te bemachtigen voorbij de eerste bocht. De Italiaanse concurrenten profiteren uiteraard van hun terreinkennis, maar Viktor eindigt als jonge beginneling toch nog op een mooie 7de plaats in deze semi-finale.

Viktor behaalde 17 punten in de 3de ronde en 7 punten in de 4de ronde van het Italiaanse Kampioenschap en slaagde er zo in om ondanks zijn uitzonderlijk jonge leeftijd een knappe prestatie neer te zetten tussen 20 deelnemers van bijzonder niveau in Maggiora Offroad Arena Italië. Met deze geweldige resultaten in zijn eerste internationale wedstrijd kunnen Viktor Vranckx en zijn team VMV Racing in samenwerking met PolypartsRent en BE-Trans zeker spreken van een spectaculair internationaal debuut, dat wellicht smaakt naar meer!