Home > Rallycross > EuroRX > WRX: Johan Kristoffersson wint zijn vierde

WRX: Johan Kristoffersson wint zijn vierde

De Zweed Johan Kristoffersson won in Barcelona met zijn Volkswagen Polo de achtste manche van het FIA Wereldkampioenschap rallycross. Op deze tweede dag van de double-header in Barcelona had de leider in het WK het nochtans niet makkelijk.

Het was Kristofferssons landgenoot Mattias Ekström die met zijn Audi S1 van KYB Team JC leidde na drie heats. Ekström en zijn wagen waren veel beter op dreef dan op zaterdag en de twee eerste reeksen gingen naar Ekström. De Noor Andreas Bakkerud wist dan weer met zijn vreugde geen blijf toen hij de derde heat wist te winnen met de Renault Mégane van Monster Energy GCK RX Cartel. Kristoffersson zelf moest vrede nemen met de vijfde plek na de broers Kevin en Timmy Hansen (Peugeot 208/Team Hansen).

In de eerste halve finale was het dan ook Mattias Ekström die vanop pole mocht vertrekken terwijl Kevin Hansen naast hem plaatsnam. Op de tweede rij stonden Johan Kristoffersson en Ekströms teamgenoot Robin Larsson. De Duitser Timo Scheider (Seat Ibiza) en de Hongaar Tamas Karai (Audi S1) bevolkten de laatste rij. Het was Ekström die het snelst weg raakte voor Kristoffersson die vanop de tweede rij onder meer Kevin Hansen kon verschalken. Maar Kristoffersson was ontketend en zette de ene snelle ronde na de andere op de tabellen. Nadat iedereen de verplichte jokersectie had afgewerkt was het Kristoffersson die deze halve finale won voor Ekström en Larsson.

Andreas Bakkerud en Timmy Hansen stonden op de eerste rij van de tweede halve finale met na hen Anton Marklund (Renault Mégane) en de Fin Niclas Grönholm (Hyundai i20). Op de laatste rij stonden de Rus Timur Timerzyanov, Grönholms teamgenoot, en onze landgenoot Enzo Ide (Audi S1). Bakkerud, Hansen en Marklund konden in de start hun plaatsen behouden. De Hyundai-rijders kwamen nooit in het ritme om de eerste drie te bedreigen en de top drie kwam dan ook in die volgorde over de finish. Enzo Ide eindigde zesde in de halve finale en mag tevreden terugblikken op zijn derde WK-wedstrijd ooit.

Op naar de finale dan. Daar stond Andreas Bakkerud op pole met naast hem Johan Kristoffersson. Achter dit duo zagen we de Audi van Esktröm en de Peugeot van Timmy Hansen. De laatste rij was voor Anton Marklund en Robin Larsson. Opvallend, enkel Hansen kon aantreden met vier nieuwe rubbers. Het was Kristoffersson die beduidend sneller weg kwam dan Bakkerud maar net voor het ingaan van de eerste bocht liep het mis. Kristoffersson dacht volledig vrij baan te hebben, stuurde dan in waarbij de Mégane van Bakkerud de achterkant van Kristoffersson Polo raakte. De Mégane ging rond waarna Robin Larsson met zijn Audi deze niet meer kon ontwijken. Beide rijders kwamen er gelukkig zonder kleerscheuren vanaf maar de wagens waren stevig beschadigd. Ondertussen had Kristoffersson vrij baan om naar de zege te rijden en Timmy Hansen, de winnaar van zaterdag, werd tweede op enige afstand. Anton Marklund veroverde de derde plek en Mattias Ekström werd vierde.

Johan Kristoffersson heeft met in principe nog twee wedstrijden voor de boeg 219 punten, en dat zijn er 27 meer dan zijn dichtste belager Mattias Ekström. Timmy Hansen staat op de derde plek maar heeft slechts 163 punten.

Enzo Ide in de halve finale
Onze landgenoot Enzo Ide was voortdurend in strijd om een plek in de halve finale en liet tijden noteren die nooit ver weg waren van een plaats in de top 10. In de tweede heat moest Ide echter even afhaken door een probleem met de Audi S1. Als gelegenheidsploegmaat van Ekström en Larsson bij KYB Team JC toonde Ide op zaterdag reeds zijn nut, waar hij wegens problemen zijn plek in de halve finale aan Larsson moest laten. Vandaag lukte het eveneens om via een twaalfde stek door te stoten naar de halve finale. Daarvoor moest Ide in de derde en beslissende heat zijn voornaamste concurrenten Mandie August en Oliver Bennett achter zich laten en dat lukte ook. In de halve finale kwam Ide als vijfde door de eerste bocht, net voor Timur Timerzyanov. Uiteindelijk zou Ide als zesde eindigen.

Super1600: Opnieuw Belevskiy
De Rus Yuri Belevskiy behaalde net als op zaterdag de overwinning in de klasse Super1600 en doet dan ook een prima zaak in de strijd om de Europese titel in deze klasse. Belevskiy kon met zijn Audi A1 zijn team- en merkgenoten Marat Kniazev en Gergely Marton voorblijven in de finale. Hij heeft nu 59 punten, dat zijn er acht meer dan Marton. De Super1600-rijders rijden hun finale op de Nurburgring tijdens het weekend van 12 en 13 december aan de zijde van de WK-rijders.

De volgende wedstrijd voor het WK wordt normaal verreden op het circuit van Spa Francorchamps tijdens het weekend van 21 en 22 november.

(foto’s FIAWorldRallycross en Jan Kare Rafoss)

You may also like
WRX en Euro RX: enkele kalenderwijzigingen
Vaarwel 2022, op naar een spetterend 2023!
WRX 2023: terug naar Mettet
WRX en Euro RX: kampioenen winnen op de Nürburgring