Home > Moto > Internationaal > WorldSBK Estoril: Jonathan Rea op weg naar zijn zesde titel

WorldSBK Estoril: Jonathan Rea op weg naar zijn zesde titel

Als we eerlijk zijn dan wordt de “strijd” om de wereldtitel amper een strijd. Er zijn in totaal 62 punten te verdienen en Jonathan Rea heeft met de fabrieks Kawasaki 59 punten voorsprong op Scott Redding (ARUBA.IT Racing – Ducati).

foto: ©worldsbk.com

Toegegeven, er zijn al vreemdere dingen gebeurd, zeker in het zeer competitieve en onvoorspeldbare wereldje van het motorracen. Maar de balans helt overduidelijk in de richting van de Noord-Ier. Rea streed al eerder om de wereldtitel en kan er een gezondheidswandeling van maken. Hij hoeft over het gehele finaleweekend op Estoril maar drie puntjes op te halen tegenover Redding.

Voor de Brit is het strijdplan duidelijker: hij moet altijd en overal winnen. Punt. En dan nog hopen (al doet geen enkele motorijder dat) op pech van Rea. Een kapotte machine of een kwalijke val is het enige dat de Noord-Ierse Kawasaki-rijder nog van de titel kan houden, zo lijkt het. Maar Rea kan races tot in de perfectie plannen, is snel onder alle omstandigheden en op de betrouwbaarheid van het Kawa-blok, kan je huizen bouwen. Om maar te zeggen: als Redding alsnog kampioen zou worden, dan is dat ei zo na een mirakel. De fans van de duels op het scherpst van de snee kunnen zich desgevallend nog vermaken met de strijd om de podiumplaatsen in de eindklassering. Daarbij zullen Chaz Davies (ARUBA.IT Racing – Ducati) en onze noorderbuur Michael van der Mark (PATA YAMAHA WorldSBK Official Team) het gevecht niet schuwen. Van der Mark gaat trouwens al zeker weg bij PATA Yamaha want vandaag nog werd aangekondigd dat Supersport kampioen Locatelli volgend jaar zijn plaats zal innemen.

Stéphane Mertens… in 1988!

Voor Rea zelf is er natuurlijk nog dat ene andere dingetje. Bij een zege zou Jonathan Rea het jaar kunnen afsluiten met…100 overwinningen in het WK Superbike. Het is nog geen record, want Rea staat nog 40 zeges achter op legende Carl Fogarty. Als Rea een plaats op de eerste startrij haalt in Superpole, dan staat hij op gelijke hoogte met Scott Russell, die ook 17 achtereenvolgende keren vanop de eerste rij startte. Een record dat al staat sinds 1994.

Graag vermelden we een recordje voor het Circuit van Estoril zelf. De omloop staat na een afwezigheid van 26 jaar opnieuw op de Superbike kalender, en dat is een record (Jerez deed het al eens na 22 jaar). Er zit trouwens een Belgisch tintje aan want van de vier zeges die er op Estoril werden gescoord in het WK Superbike was er één voor onze landgenoot Stéphane Mertens, op de Bimota…in 1988!