Home > Moto > MotoGP > In een notendop: MotoGP (Le Mans, races)

In een notendop: MotoGP (Le Mans, races)

  • MotoGP – Danilo Petrucci (Team Ducati) werd de verrassende winnaar van de regenrace op Le Mans. De graag gezien Italiaan kon zich al van bij de aanvang van de wedstrijd voorbij de eigen kopman Andrea Dovizioso zetten. Nadat eerst Alex Rins (Suzuki) en daarna Jack Miller (Pramac Ducati) onderuit ging vanop de tweede plaats sloeg Petrucci het gat. Indrukwekkend was de opmars van Alex Marquez. De jongere broer van de geblesseerde en al geruime tijd afwezige Marc Marquez voelde zich voor het eerst dit seizoen absoluut top met de Honda en reed naar de tweede plaats. Pol Espargaro (KTM) kon nog de derde plaats overnemen van een terugzakkende Dovizioso. Kampioenschapsleider Fabio Quartararo (Petronas Yamaha) kwam al bij al nog goed uit een zeer matige race met een negende plaats, maar dan vooral omdat enkele belangrijke concurrenten niet thuis gaven zoals Mir (11de met de Suzuki), Bagnaia (13de met de Pramac Ducati), Miller (Pramac Ducati, opgave) en Morbidelli (Petronas Yamaha, opgave). De Fransman blijft leider in het kampioenschap en verliest amper punten.

  • Moto2 – Een race op een vochtige baan zorgde voor een heel bewogen wedstrijd in de wachtkamer voor de MotoGP. Xavier Vierge (Petronas Sprinta) en Jorge Martin (Red Bull KTM) gingen al vroeg tegen de vlakte. Vooraan woedde de strijd tussen Jake Dixon (Petronas Sprinta), Sam Lowes (EG 0.0 Marc VDS) en Remy Gardner (Onexox TKKR Sag). Nadat Dixon, op dat moment aan de leiding, onderuit ging, lag de weg wijd open voor een zege van Sam Lowes. Marco Bezzecchi (Sky Racing VR46) klom mee op het podium. Kampioenschapsleider Luca Marini bleef puntenloos maar haalt voordeel uit het feit dat geen van zijn naaste concurrenten veel punten rapen. De Italiaan leidt nog steeds het kampioenschap met ruime voorsprong.

  • Moto3 – In een bewogen race waarin heel wat toppers in de fout gingen, haalde tenslotte Celestino Vieti (Sky Racing VR46) de zege binnen, voor Tony Arbolino (Rivacold Snipers) en Albert Arenas (Gaviota Aspar). Arenas gaat daarmee steviger aan de leiding van het kampioenschap, Ai Ogura, vandaag negende, blijft zijn naaste achtervolger.

  • Moto E – Het kampioenschap voor elektrische motoren kende vandaag zijn laatste wedstrijd. Nadat hij gisteren in aanvaring kwam met onze landgenoot Xavier Siméon (LCR), stond de Zwitser Aegerter (Dynavolt Intact GP) voor een quasi onmogelijke opdracht. Hij moest winnen en kampioenschapsleider Torrés (Pons) moest van het podium worden gereden. Zover kwam het uiteraard niet Torrés reed een beheerste wedstrijd waarbij hij Aegerter en zijn andere concurrent Ferrari (Gresini) steeds in het oog hield. Niki Tuuli (Avant Ajo) won de wedstrijd en met Aegerter op de vierde en Ferrari op de vijfde plaats, was een zesde plaats voor Torrés voldoende om in zijn rookie jaar de wereldtitel voor elektrische motoren binnen te halen. Onze landgenoot Xavier Siméon pakte nog een anonieme achtste positie.

foto: ©motogp.com