Home > #Hoofdnieuws > Spa 24: zonder publiek

Spa 24: zonder publiek

De editie 2020 van de Total 24 Hours of Spa zal zonder publiek gehouden worden, ten gevolge van de heersende Covid 19-maatregelen. Nu alle details zijn vastgelegd licht Laurent Gaudin, general manager van de Total 24 Hours of Spa, de genomen beslissingen toe, en spreek hij zijn verwachtingen voor de editie 2020 uit.

Hoe kwam men tot de beslissing om de wedstrijd achter gesloten deuren te houden?

“Het is in de eerste plaats belangrijk te benadrukken dat we niet de enigen zijn die in deze situatie verkeren. Sinds het begin van de crisis kon geen enkel van de grote evenementen in Spa-Francorchamps – dan heb ik het over DTM, ELMS, WEC en F1 – met toeschouwers worden georganiseerd. Verder is het evenmin zo dat de verspreiding van de ziekte achteruit gaat, iets waar we regelmatig door de media aan worden herinnerd. Toch hadden we tot het eind de hoop de Total 24 Hours of Spa met toeschouwers te kunnen organiseren. We hebben er alles aan gedaan om dit gigantische evenement aan de heersende protocollen en uiterst strikte maatregelen te laten beantwoorden. Na heel wat voorstellen, waarbij de vereisten steeds strenger werden en er steeds minder toeschouwers mochten aanwezig zijn, konden we niets anders dan de strijd te staken en waren we verplicht deze betreurenswaardige beslissing te nemen. Uiteraard wordt ieder die al tickets had gekocht nu gecontacteerd.”

Natuurlijk vinden we dit ontzettend spijtig, voor al onze fans. Ik besef ook dat er nu kritiek zal volgen, maar bij SRO Motorsports staan we niet boven de wet. Nu de knoop is doorgehakt, moeten we ons helemaal focussen op de organisatie van de race.

Eerder was er aangekondigd dat die race 25 uur zou duren. Waarom werd die beslissing ongedaan gemaakt, en is het nu opnieuw 24 uur?

Al sinds de finishvlag viel over de editie 2019 waren we aan het werk om van de Total 24 Hours of Spa van dit jaar – de twintigste in het GT-tijdperk – een waar autofestival te maken, met voorstellingen van nieuwe modellen, tentoonstellingen, parades, een nog groter concert, en heel wat andere initiatieven die het publiek dichter dan ooit bij het evenement zouden brengen. Jammer genoeg zorgde de gezondheidscrisis, en de financiële gevolgen daarvan, er voor dat alle projecten voorlopig ‘on hold’ staan.”

Toen dat duidelijk werd waren we vast van plan om de herfsteditie een extra impuls te geven. Er werden nieuwe projecten in het leven geroepen: overdekte ruimtes voor de toeschouwers, shuttles om ‘backstage’ te gaan, verbeterde verlichting, ‘meet & greets’ met de sterren van de race… Daarom wilden we ook een uur extra racen, omdat het weekend toch samenvalt met het begin van het winteruur. Toen die beslissing viel hadden we er – ietwat naïef – een goed oog in dat de coronacrisis tegen dan achter de rug zou zijn. Nu dat duidelijk niet het geval is, en er geen fans aanwezig kunnen zijn, verkiezen we terug te keren naar de oorspronkelijke raceduur.”

Nu deze beslissingen zijn genomen, welk gevoel overheerst er dan?

Tuurlijk zullen we de fans missen. Maar al zal er dit keer geen show en entertainment in de Village te bewonderen vallen, het spektakel op de piste zal er niet minder om worden. We hebben nog steeds de beste teams, beste rijders en meest prestigieuze merken aan de start. Op sportief vlak is dit nog steeds de grootste GT-race ter wereld. Dit jaar zullen wereldwijd opnieuw miljoenen racefans de Total 24 Hours of Spa live kunnen volgen, dankzij een non-stop en gratis online coverage. Voor zij die er traditioneel elk jaar ter plaatse bij zijn wordt dit een nieuwe ervaring, maar we zullen er voor zorgen dat het spektakel door iedereen te bewonderen valt.