Home > #Hoofdnieuws > ERC Fafe: Munster wint ERC1 Junior klassement

ERC Fafe: Munster wint ERC1 Junior klassement

Het werd onverhoeds nog een zeer spannende finale in de Fafe Rally in Portugal met als orgelpunt voor de Belgen de zege in ERC1 Junior van Grégoire Munster.

foto: ©fiaerc.com

We experimenteren wat met nieuwe dingen“, meldde leider Lukyanuk bij aankomst aan de Várzea Cova proef, de opener van de dag. “We zien wel wat er gebeurt.” De Rus had op dat moment zijn Citroën C3 R5 geschoeid met 3 regenbanden en 1 slick… Veel voordeel leverde het hem niet op. Een zesde en een zevende tijd. Het gaf merkgenoot Yoann Bonato de kans om wat seconden goed te maken en voorbij Ivan Ares (Hyundai i20 R5) te wippen naar een tweede plaats. Daarna herpakte Lukyanuk zich, eigende zich nog de besttijden toe in drie proeven in de namiddag. “Glad en verraderlijk, maar we hebben de goede bandenkeuze. Geen probleem“, meldde de Rus aan de start van KP17, Monte. De chrono vertelde echter wat anders. Lukyanuk spinde in die KP17 en leverde het grootste deel van zijn voorsprong op Bonato in! Alles zou neerkomen op een secondenduel tussen Lukyanuk, Bonato en Arés.

Achter Lukyanuk kibbelden Bonato en Ares immers de gehele dag over de podiumplaatsen. De plaatsen twee en drie wisselden voor een handvol seconden meerdere keren van eigenaar. Maar zeer onverwacht werd dat plots de strijd om…de zege! Twee scratches voor Bonato en een tik tegen de vangrails in de laatste KP, één scratch voor Arés, derde tijd in de afsluitende proef. En dan Lukyanuk, drie scratches in de namiddag en… tweede tijd in de laatste KP. Het betekende de zege voor de Rus, terwijl Bonato met minieme voorsprong de tweede plaats kon behouden voor Arés. Effe spannend, noemen ze dat dan!

Grégoire Munster: “Een veeleisende rally, we hebben veel geleerd”

En daarachter? Wel, daar reed Grégoire Munster de pannen van het dak met de Hyundai i20 R5 uit de eigen BMA stal. De bandenkeuzes zaten goed in de eerste lus. Daarna schoeide hij slicks en keek met zin uit naar de eerste droge proeven na de middag. Een regenbui verraste de meeste deelnemers nog in de afsluitende lus. Munster reed op eieren doorheen de afsluitende Guilhofrei proef en besloot op de vierde plaats algemeen, maar vooral: als winnaar van de ERC1 Junior. “Dit was een zeer veeleisende rally, met heel wisselende omstandigheden. Maar al bij al een goede rally, we hebben veel geleerd“, vertelde Munster. “We zijn heel blij hier als eerste ERC Junior te kunnen eindigen. We waren heel consistent en we namen geen risico’s.

Vermelden we zeker ook nog dat Amaury Molle in principe op weg zal zijn naar een 27ste plaats algemeen (hij ging op moment van schrijven nog niet over de finish). Hij verloor nog tijd met een gebarsten voorruit. “We hadden een remprobleem en nadat we aan de wagen hadden gewerkt, vergaten we de motorkap op slot te doen“, legde Molle uit. De 27ste plaats leverde hem toch de vierde stek op in ERC3 Junior.