Home > Moto > Internationaal > WorldSBK: Rea op weg naar zijn zesde…

WorldSBK: Rea op weg naar zijn zesde…

En dan kan je al eens met beide bikes vanop de eerste rij starten, en dan liggen beiden heren al tegen de grond na de eerste bocht… Het effende het pad voor Rea, die nu goed op weg is naar zijn zesde opeenvolgende wereldtitel.

foto: ©worldsbk.com

Alles begon met de run naar de eerste bocht waarbij een goed gestarte Sykes met de BMW ging leunen tegen Gerloff (GRT Yamaha). Het resultaat was dat Sykes onderuit schoof en in dat proces ook nog eens het achterwiel tikte van teamgenoot Laverty. Beide BMW’s lagen een fractie van een seconde later in het grind van bocht1. En wie o wie ging er vervolgens naar de leiding? Inderdaad: Jonathan Rea. Veel glorie beleefde Garret Gerloff achteraf ook niet want na een mislukte inhaalbeweging op Rea zakte hij naar de derde plaats en ging enkele ronden later met de Yamaha tegen de vlakte na een highsider. Het waren allemaal geschenkjes die Rea gretig accepteerde. Hij zette geen wiel verkeerd, navigeerde foutloos doorheen de regen en hield uiteindelijk Loris Baz (GRT Yamaha) en Kawasaki teamgenoot Sam Lowes af voor de zege. Uitdager Chaz Davies (Aruba.it Ducati) had een gelukje toen Haslam zich verslikte in een inhaalbeweging op Razgatlioglu en door de Honda met een highsider werd afgeworpen. Davies kon gebruik maken van de verwarring om naar de vijfde plaats te glippen en dat houdt hem, met 65 punten achterstand op Rea, nog even in de titelstrijd.

WorldSSP: en de winnaar is…Andrea Locatelli

Hij is dan misschien niet compleet 100% perfect, hij verloor de verzopen race in Barcelona en hij miste de pole hier in Magny Cours. Maar Andrea Locatelli en zijn Bardahl Evan Bros Yamaha was weer zijn dominante zelve in de eerste race van het weekend. De Italiaan kwam van een vijfde plaats na de start doorheen de kop gestormd, ging naar de leiding en…reed weg van iedereen. Lucas Mahias (Kawasaki Pucetti Racing) klampte nog aan maar kon nooit dichter naderen dan een halve seconde achterstand. Locatelli domineerde, controleerde en zette in de voorlaatste ronde nog eens de snelste tijd van de wedstrijd. Een rode vlag voor een valpartij van Van Straalen beëindigde de race een ronde vroeger maar de uitslag stond al vast: zege van Locatelli (zijn…elfde!) voor Mahias en voor Hannes Soomer (Kallio), die zijn eerste podium pakte. Loris Cresson eindigde buiten de punten op de 17de plaats.

WorldSSP300: geweldige Jeffrey Buis

Bij de Supersport 300 kwam het na de val van leider Tom Booth-Amos neer op een rechtstreeks duel tussen de titelpretendenten en MTM Kawasaki Motoprot teamgenoten Buis en Deroue. Scott Deroue deed niets fout. Hij kwam door het veld opgerukt, kon Buis opzij zetten en leidde bij het ingaan van de laatste ronde. Maar Jeffrey Buis kon zich in de laatste bocht nog naast Deroue plaatsen, en die kwam net te laat om nog te repliceren bij het uitkomen van de Lycée chicane. Met zijn zege vergroot Buis in de tussenstand van het kampioenschap zijn voorsprong op Scott Deroue. Bahattin Sofuoglu (Biblion Motoxracing Yamaha), derde in de tussenstand, werd ook derde in de race.

Morgen zijn er weer races op Magny Cours.