Home > #Hoofdnieuws > F1 Rusland: Valtteri Bottas wint in Rusland na (domme) penalty voor Lewis Hamilton

F1 Rusland: Valtteri Bottas wint in Rusland na (domme) penalty voor Lewis Hamilton

Foto ©: Mercedes-AMG F1

Deze middag vond de GP van Rusland plaats, de tiende race van het seizoen. Een record werd alvast geëvenaard. Kimi Räikkönen kwam voor de 322ste keer aan de start van een GP, dat is evenveel dan Rubens Barrichello. Lewis Hamilton kon het record van 91 overwinningen van Michael Schumacher nog niet evenaren. Na een penalty moet hij tevreden zijn met plek drie. Valtteri Bottas kon zo gemakkelijk naar zijn tweede overwinning van het seizoen rijden. Max Verstappen reed een relatief eenzame race, maar werd mooi tweede.

Incidentrijke start

Meteen spektakel bij de start in Rusland. Hamilton kwam goed uit de startblokken net zoals Valtteri Bottas die meteen Verstappen kon passeren. In het midden van het pak was het chaotischer. Carlos Sainz moest uitwijken na de eerste bocht en de smalle vluchtweg nemen en daar raakte hij de muur, game over voor de Spanjaard. Lance Stroll mocht ook al zijn koffers gaan pakken na een paar bochten. De Racing Point van de Canadees werd achteraan door Charles Leclerc geraakt en verdween in de muur. Een safety car was het gevolg. Na de herstart kreeg Lewis Hamilton twee penalty’s van vijf seconden voor een overtreding bij de practice start. De Brit had ondertussen al een voorsprong van 1,8 seconden op Valtteri Bottas.

Beide Haas-rijders kwamen goed uit de startblokken. Na zestien ronden reden Magnussen en Grosjean rond op plek tien en elf. Een ronde later werd Lewis Hamilton naar binnen geroepen voor zijn eerste en enige pitstop. De Brit stond eerst tien seconden stil (penalty) voor hij opnieuw kon vertrekken op de harde band. Dit was een teken voor Bottas om de snelheid op te drijven. De Fin reed snelste ronde na snelste ronde.

Bottas comfortabel aan de leiding

Halverwege de race had iedereen buiten de Ferrari’s en thuisrijder Kvyat gekozen voor een pitstop. Ondertussen reed Valtteri Bottas aan de leiding met twaalf seconden voorsprong op Max Verstappen. Daniil Kvyat was opgeschoven naar de derde plek, maar moest nog een pitstop voltooien. Hamilton was aan het jagen op Max Verstappen die negen seconden voorsprong had. Perez volgde op vijf seconden van Hamilton, maar een podium wordt heel moeilijk voor de Mexicaan.

Weinig spanning in slot

In het laatste deel van de race kwamen er nog weinig positieveranderingen. De top drie lag na de penalty van Hamilton al een hele poos vast. De overwinning van Valtteri Bottas kwam in het slot nooit meer in gevaar en ook de tweede positie van Verstappen en de derde van Hamilton lagen vast.

Sergio Perez kwam weinig in beeld deze middag, maar de Mexicaan reed een solide race en kon zijn vierde startplek vasthouden. Daniel Ricciardo heeft alles gedaan wat hij kon, maar met een penalty van vijf seconden raakte de Australiër niet verder dan een vijfde plek. Charles Leclerc reed opnieuw een fantastische race in een Ferrari die te wensen overlaat. De Monegask startte als tiende en eindigde als zesde. In de laatste bochten werd het nog spannend voor de zevende plek, maar Esteban Ocon kon Daniil Kvyat nog afhouden. Pierre Gasly eindigde net achter zijn teamgenoot en Alex Albon vervolledigt de top tien.

Reacties top drie:

  • Valtteri Bottas: “Eenmaal in propere lucht, had ik fantastische snelheid. Ik heb nooit opgegeven, het was een goede dag. Nu moet ik proberen om het momentum te behouden, want er komen nog een paar races.”
  • Max Verstappen: “Ik was trager op de medium band, eenmaal op de harde band ging het een stuk beter. Ik ben blij dat ik ben geëindigd tussen beide Mercedes-rijders. Ze waren sneller, ik heb alles gedaan wat ik kon. Ik ben gelukkig met een tweede plek na twee DNF’s”
  • Lewis Hamilton: “Nu maakt het niet veel meer uit, het is achter de rug. Ik ben derde geworden en nu is het tijd om te kijken naar de volgende race. Proficiat aan Valtteri met zijn overwinning.”

Uitslag race:

WK-stand:

Foto ©: Formula 1
You may also like
Mercedes brengt hulde aan de F1-wagen
F1 2023: wie stelt wanneer voor?
Vaarwel 2022, op naar een spetterend 2023!
F1 Spa: bekende koppen in de paddock