Home > Circuit > Eenzitter > FIA F2: het ticket naar F1 voor Schumacher?

FIA F2: het ticket naar F1 voor Schumacher?

Mick Schumacher won de hoofdrace voor de Formule 2 in het Russische Sotchi. Daarmee verstevigde hij zijn leiding in de tussenstand van het kampioenschap, maar het was vooral de manier waarop die hem boven de rest deed uitsteken. Haalde hij in Rusland zijn definitieve ticket naar een F1 zitje?

foto: ©premapowerteam/media

Wat een absoluut voorbeeld van een les “bandenstrategie” was deze race. De klas werd verdeeld in twee groepen. Groep 1, met o.a. poleman Tsunoda (Carlin) en titelkandidaten Mick Schumacher (Prema) en Callum Ilott (Uni-Vituosi), vertrokken op de purperen, zeer zachte banden en wisselden rond de 8ste van de 28 ronden naar de gele medium banden. Een ander groepje, met daarbij Jack Aitken (Campos) en Zhou (ART), vertrokken net op medium en wisselden rond de 18de ronde naar de superzachte banden. Wie had het bij het juiste eind?

Al snel bleek dat de keuze van “zacht-dan-hard” de betere zou zijn, al hadden Tsunoda en co een bijkomend probleempje. Ze dienden zich doorheen het peoloton te vechten (en elkaar af te houden!) en tegelijk nog het leven in hun medium banden te sparen voor de eindfase van de race. Toen Aitken in de 18de ronde de pits indook, al snel gevolgd door Zhou, Markelov en al de anderen met de optie 2 (hard-dan-zacht) werd de strijd tussen Tsunoda en Schumacher de facto de strijd voor de leiding.

Schumacher liet er geen gras over groeien, hij zette zich in bocht 2 naast Tsunoda, en schudde een ongezien manoeuvre uit zijn mouw door aan de buitenkant van de lange, linkerbocht te blijven en Tsunoda zo voor te gaan. Daarna sloeg hij al snel het gat. Net op tijd want ook Ilott werkte zich, iets conventioneler, al snel voorbij Tsunoda. Maar Ilott zou nooit binnen de magische 1 seconde van Schumacher komen, de magische grens van het DRS bereik. Maar hij verbrandde met zijn pogingen wel zijn overblijvende werkzame rubber. En dus kon Tsunoda het truukje van Schumacher nu overdoen op Ilott: buitenkant bocht 2.

Zege voor Schumacher dus, met Tsunoda en Ilott op plaatsen twee en drie. Mick Schumacher breidt daarmee zijn voorsprong op Ilott in het kampioenschap uit tot 18 punten, met enkel nog de sprintrace van morgen (met pole voor Zhou) en de vier races van de dubbele afspraak op Bahrein te gaan. En dan te zeggen dat het pas de derde zege is van Mick Schumacher in de F2, zijn tweede van dit seizoen. Een zege die hij helemaal op eigen kracht haalde en die gesterkt wordt door een resem aan ereplaatsen en…veel punten. Het maakt de kandidatuur van Schumacher voor een F1 zitje, hetzij bij Alfa Romeo, hetzij bij Haas, alleen maar duidelijker.