Home > #Hoofdnieuws > F1: Lewis Hamilton start morgen vanop pole en maakt jacht op 91ste overwinning

F1: Lewis Hamilton start morgen vanop pole en maakt jacht op 91ste overwinning

Foto ©: Mercedes-AMG F1

Lewis Hamilton vertrekt morgen vanop de eerste plek voor de GP van Rusland. In de kwalificatie was de Brit heer en meester en zetten zijn dichtste concurrenten op meer dan 0,5 seconden. Verstappen mag naast hem op de eerste rij vertrekken. Valtteri Bottas had de snelheid niet en moet tevreden zijn met een derde plek, maar start morgen wel op de medium band.

Q1: geen verrassingen

In het eerste deel van de kwalificatie zijn zoals verwacht beide Haas en Alfa Romeo rijders uitgeschakeld. Nicolas Latifi is de vijfde wagen die het niet kon maken en was opnieuw trager dan teamgenoot George Russell die zich opnieuw wist te kwalificeren voor Q2. Kimi Räikkönen moet voor het eerst dit seizoen laatst starten in een race. De Fin spinde tijdens zijn laatste snelle rondje en had niet genoeg tijd om een nieuw te beginnen. Nicolas Latifi start naast hem op de achterste rij. Magnussen en Giovinazzi bezetten startrij negen. Romain Grosjean is sneller dan zijn teamgenoot en start vanop plek vijftien.

Q2: zware crash Vettel, beide Ferrari’s out

Met nog enkele minuten te gaan crashte Sebastian Vettel waardoor de sessie werd stopgezet. Lewis Hamilton had toen nog geen tijd neergezet en moest de klus klaren met nog twee minuten te gaan, maar het lukt hem nog net. De Ferrari-rijders hadden minder geluk, Vettel met zijn crash en Leclerc raakte niet verder dan een elfde plek. George Russell start morgen vanop plek veertien met naast hem Lance Stroll. Net voor de herstart stond de Canadees niet goed opgesteld en kon de pitlane niet meer verlaten. De zesde rij is voor Kvyat (12) en Leclerc (11) die wel vrijde bandenkeuze hebben.

Q3: Verstappen tussen de Mercedes-rijders

Het werd een spannend slot in de kwalificatie. Hamilton zette al vroeg een kanontijd en niemand kwam nog in de buurt. De grote verrassing kwam van Max Verstappen. De Nederlander perste er nog een snel rondje uit op het einde en mag naast Hamilton starten. Valtteri Bottas zal teleurgesteld zijn met de derde plek en krijgt morgen het gezelschap van Serio Perez op de tweede startrij. De Mexicaan was een fractie sneller dan Daniel Ricciardo.

Uitslag kwalificatie:

You may also like
In een notendop: NASCAR – F1
Mercedes brengt hulde aan de F1-wagen
F1 2023: wie stelt wanneer voor?
Vaarwel 2022, op naar een spetterend 2023!