Home > Rallycross > DIVERS > WRX: Ekström wint op zondag

WRX: Ekström wint op zondag

De Zweed Mattias Ekström won met zijn Audi S1 van KYB Team JC in Riga, Letland, de zesde manche van het FIA Wereldkampioenschap rallycross. In een spannende finale kon hij nipt WK-leider Johan Kristoffersson achter zich houden.

De zesde manche op zondag werd net als de vijfde op zaterdag eentje waarbij de bandenstrategie een belangrijke rol speelde. Johan Kristoffersson verklaarde dat als volgt net voor de halve finales: “Het verschil tussen nieuwe en gebruikte banden? Dat zal zo’n halve seconde per ronde zijn op dit ciruit.”
Vandaag waren de rijders van KYB Team JC, de Zweden Robin Larsson en Mattias Ekström uitstekend op dreef op het Bikernieki Race Circuit. Het was Mattias Ekström die de eerste twee van drie te rijden reeksen op zijn naam schreef en teamgenoot Larsson was dan weer de snelste in de derde en laatste reeks. Na de heats zagen we Ekström bovenaan de tabel en Johan Kristoffersson was tweede en beperkte zo zijn puntenverlies. Robin Larsson, Timmy Hansen en Niclas Grönholm maakten in die volgorde top vijf compleet.

In de eerste halve finale stonden de rijders van KYB Team JC op de eerste rij, Niclas Grönholm en Kevin Hansen bezetten de tweede rij en op de laatste rij zagen we de Hyundai i20 van Timur Timerzyanov en Krisztian Szabo. Het was Ekström die van bij de start wegsnelde van het pak terwijl Robin Larsson achter hem zijn tweede plaats met verve verdedigde. Grönholm probeerde, maar kon Larsson niet op een foutje betrappen en zo verzekerden Ekström, Larsson en Grönholm zich in die volgorde van een plek in de finale.
In de andere halve finale was het Johan Kristoffersson die vanaf de pole onbedreigd naar de eerste plaats reed. Na hem werd de Zweed Timmy Hansen (Peugeot 208) tweede. Maar de strijd om de derde plek was bijzonder hevig en daar werd uiteindelijk Andreas Bakkerud met zijn Renualt Mégane het grootste slachtoffer van. Bakkerud en de Duitser Timo Scheider (Seat Ibiza) gingen in de eindfase zij aan zij richting een haarspeldbocht maar de wagens raakten elkaar onvermijdelijk waardoor de Mégane van Bakkerud stevig de muur indook. Achteraf vernamen we dat Bakkerud er gelukkig zonder kleerscheuren vanaf kwam. Scheider werd voor dat feit gediskwalificeerd in die halve finale. Gezien het feit dat dat rode vlag werd getrokken, werden de posities van dat ogenblik vastgelegd met na Kristoffersson en Hansen Bakkerud op plek drie gevolgd door Anton Marklund en Liam Doran.

Door de impact van dat incident kon Bakkerud uiteraard niet meer aantreden in de finale en dat gaf Kevin Hansen, zevende na de kwalificaties en eerste reserve, het recht om de laatste plek op de grid van de finale in te nemen. In die finale was de pole voor Ekström met titelrivaal Kristoffersson naast hem. Op de tweede rij stonden Robin Larsson en Timmy Hansen en naast Kevin Hansen vonden we Niclas Grönholm op de laatste rij. In de start kwamen Ekström en Kristoffersson zowat gelijk weg maar Ekström dook als eerste de bocht in. Kristoffersson bleef Ekström bedreigen maar die maakte geen enkel foutje en dus reed Ekström naar zijn tweede overwinning van dit seizoen. Na hen kon Robin Larsson de derde plek vasthouden voor Timmy Hansen, Niclas Grönholm en Kevin Hansen.

Na zes wedstrijden telt Johan Kristoffersson nu 166 punten, dat zijn er 17 meer dan Ekström en liefst 49 meer dan de derde in de stand, Niclas Grönholm. Bij de teams leidt KYB Team JC comfortabel met 250 punten, 43 meer dan Team Hansen. Het wereldkampioenschap trekt nu normaliter naar Barcelona waar op het Circuit de Catalunya de zevende en achtste manche worden verreden, een nieuwe double-header dus na het nieuws dat Montalegere wegviel.

FIA Europees kampioenschap Supercars en Projekt E Series
In Riga was er na Zweden ook het vervolg van het FIA Europese kampioenschap voor Supercars en de tweede wedstrijd van de elektrische klasse Projekt E Series.

In Projekt E schreef de Fransman Cyril Raymond geschiedenis door de Citroën C3, mee opgebouwd met steun van Citroën Sport, de zege te schenken bij het debuut. De Let Janis Baumanis werd tweede voor Svein-Bjarte Holten en Nathalie Barrett.

Bij de Europese Supercars reed de Zweed Oliver Eriksson met de Ford Fiesta van OMSE naar zijn tweede overwinning. Eriksson heeft nu 59 punten, 9 meer dan de Fransman Jean-Baptiste Dubourg (Peugeot 208) en 19 meer dan de Noor Sondre Evjen. Evjen werd tweede in Riga voor Dubourg. De finale van het Europese kampioenschap voor Supercars is normaal gepland voor het weekend van 21 en 22 november, wanneer het WK ons land bezoekt op het circuit van Spa Francorchamps.

(J Dingenen, foto’s Johnny Loix)

You may also like
Vaarwel 2022, op naar een spetterend 2023!
WRX 2023: terug naar Mettet
WRX en Euro RX: kampioenen winnen op de Nürburgring
WK en Euro RX: Johan Kristoffersson en Jan Cerny leiden in Duitsland