Home > #Hoofdnieuws > Le Mans 24: Autosportwereld.be sprak met de Belgen

Le Mans 24: Autosportwereld.be sprak met de Belgen

Vier Belgen verschijnen zaterdag om 14u30 aan de start van de 88ste editie van de 24 Uur van Le Mans. Laurens Vanthoor, Maxime Martin, Adrien De Leener en Christophe d’Ansembourg kwamen alle vier ongeschonden door de trainingen en kwalificaties en dus was het tijd voor een eerste round-up.

Maxime Martin en Laurens Vanthoor nemen het vanaf morgennamiddag rechtstreeks tegen elkaar op voor de zege in de klasse LM GTE Pro. Martin doet dat met een Aston Martin Vantage, Vanthoor met een Porsche 911 RSR, beide in de fabriekskleuren. Waar de Brusselaar als vierde zal vertrekken in de klasse, staat de Limburger twee plaatsen achter hem. Maar dat lijkt Vanthoor niet zo heel erg te vinden.

Laurens Vanthoor: “We zijn hier aangekomen met een nieuwe auto, zonder veel referenties, want er is uiteraard geen testdag geweest en in alle eerlijkheid, onze set-up in de eerste vrije training was niet meteen de meest geslaagde. We zijn dan opnieuw van nul begonnen en we zitten nu echt wel in de goede richting. Wat me gunstig stemt, is dat vooral de langere runs tijdens de vrije trainingen goed waren, met andere woorden het ritme voor de race lijkt prima. Eigenlijk hebben we, en dan bedoel ik het hele team van Porsche, niet echt gejaagd op de polepositie. De auto is dus goed, maar opgepast, er zijn nog enkele onbekende factoren. De temperatuur tijdens de nachtelijke uren kan een rol spelen, zeker als het kouder wordt. En dan is er de regen… We hebben nog geen referenties op dat vlak met de nieuwe wagen. We weten ook niet of we twee of drie stints op hetzelfde rubber kunnen rijden. Ik denk echter dat we een kans maken, want de opbouw is goed verlopen, op die lekke band voor Kevin (Estre) na. Dat was het gevolg een steentje en dus daar is weinig aan te doen.

Eindelijk de beurt aan Aston Martin?

Vertrouwen in een goede afloop zien we ook bij Maxime Martin en Aston Martin: “De opbouw naar de race was zeer goed tot dusver en dat geldt zowel voor de korte als de lange stints die we hebben afgewerkt. De race gaat echter zeer spannend worden, want hoewel wij een stevige stap voorwaarts gezet hebben, is de concurrentie echt niet ver van ons verwijderd, getuige de polepositie van Porsche in LM GTE Pro. Ik ben ook verrast door de snelheid van sommige van de deelnemers in LM GTE Am. Ik ben vooral benieuwd naar hoe de regen de race zou kunnen beïnvloeden, niet alleen op vlak van de regen zelf, maar ook de lage temperaturen en het kuisen van de baan daardoor. Als het regent, spoelt de rubberlaag weg en heb je dus minder grip. Hoe dan ook ik ben er zeker van dat we een zeer spannende editie van de 24 Uur van Le Mans gaan zien.” Martin en zijn teamgenoot Alex Lynn staan vierde in het WK, op een zekere afstand van hun Deense teamgenoten, die het WK leiden. Wat kan dat betekenen in het verloop van de race willen we weten. “Wat onze kansen betreft binnen het team, is het voor AMR belangrijk dat we de constructeurstitel winnen en dat een Aston Martin de zege in de 24 Uur van Le Mans behaald. De rijderstitel is iets wat de teams onder elkaar moeten regelen, met respect voor de doelstellingen van het team.

De Leener wil uitrijden

Adrien De Leener werkte zijn voorbereiding af, maar in tegenstelling tot zijn landgenoten in LM GTE Pro, komt hij dus in LM GTE Am uit, met een Porsche van de bekende Amerikaanse acteur, Patrick Dempsey. “We zijn goed voorbereid en de auto is goed voor de race, dat is het belangrijkste. We hebben vooral aan de afstelling voor de race gewerkt en onze langere stints. Voor mij mag het regenen, ik voel me dan goed en ik rij graag ’s nachts. Ik zie deze eerste deelname als een eerste stap in een heel parcours en vooraan meevechten in deze competitieve klasse moet op termijn mogelijk zijn!”