Home > #Hoofdnieuws > F1 Toscane: Lewis Hamilton wint spektakelrijke race in Mugello

F1 Toscane: Lewis Hamilton wint spektakelrijke race in Mugello

Foto ©: Mercedes-AMG F1

Deze middag vond de GP van Toscane plaats, de tweede race op Italiaanse bodem. Voor Ferrari was dit de 1000ste in hun geschiedenis. Lewis Hamilton kwam na enkele safety cars en rode vlaggen als eerste over de streep. Vallteri Bottas kwam dicht in de buurt, maar moet opnieuw tevreden zijn met een tweede plek. Alex Albon reed naar zijn eerste podium in F1. Na veel chaos en crashes kwamen er slechts twaalf wagens over de streep.

Chaos bij de start

De wagens waren nog maar net vertrokken en de safety car mocht al uitrukken. Valtteri Bottas ging er als een speer vandoor en kon Lewis Hamilton passeren. Na de ‘silver arrows’ kwam Max Verstappen niet goed uit de startblokken. De Nederlander had duidelijk een probleem met de power unit waardoor hij meteen veel plaatsen verloor. Enkele bochten later belandde de Nederlander in het grind, einde race voor Verstappen. Het was Carlos Sainz die spinde en op dezelfde plek raakten Grosjean en Gasly elkaar, exit voor de winnaar in Monza. Räikkönen en Vettel waren er ook bij betrokken, maar zonder veel schade. Beide rijders moesten wel al eens passeren. Charles Leclerc was wel meteen goed weg en mocht als derde plaatsnemen achter de safety car.

Meteen rode vlag na herstart

Bij de herstart wachtte leider Valtteri Bottas tot op het laatste moment om te vertrekken en dat deed hij goed. Het was in het middenveld waar er opnieuw veel chaos ontstond. Haas-rijder Kevin Magnussen reed heel traag bij de herstart waardoor Giovinazzi vol op de Deen reed. De twee namen in hun crash ook nog eens Carlos Sainz en Nicolas Latifi mee. Meteen vier opgaves erbij. De start-finish strook lag vol met brokstukken en de veertien overgebleven rijders parkeerden hun wagen in de pitstraat. Zeven ronden afgelegd, maar nog geen volledige ronde zonder safety car. De Renault van Esteban Ocon had problemen met de temperatuur van de remmen. De Fransman vertrok niet meer, toen waren ze nog met dertien.

De herstart was deze keer stilstaand, alle rijders opnieuw op de startgrid. Lewis Hamilton nam meteen de leiding over van ploeggenoot Valtteri Bottas, Leclerc volgde op korte afstand onder grote druk van Lance Stroll. George Russell die dit seizoen nog geen punten kon pakken, reed rond op de tiende plek. Na enkele ronden was het prijs voor Lance Stroll. Met DRS ging hij gemakkelijk voorbij Charles Leclerc, niet veel later deden Ricciardo en Albon en Perez hetzelfde bij de Monegask. Stroll voorlopig op het podium, Leclerc op plek zeven.

Halverwege de race waren de vogels al gaan vliegen, wat betreft plek een en twee. Voor plek drie was het wel nog spannend. Albon reed op plek drie voor Daniel Ricciardo en Lance Stroll. Charles Leclerc reed wat verder op plek maar heeft de snelheid niet om dichter te komen. Voor de tiende plek en het laatste punt was het een gevecht tussen George Russell en Sebastian Vettel. Voorlopig kon George Russell de druk nog weerstaan.

Crash Stroll, opnieuw rode vlag

Met nog vijftien ronden te gaan, ging Lance Stroll van het circuit. De Canadees had achteraan een lekke band en kon zijn Racing Point niet meer onder controle houden. Het resultaat van de crash is een nieuwe rode vlag. De twaalf overgebleven rijders verplaatsten zich opnieuw naar de pitstraat. Een nieuwe stilstaande start was het gevolg. Hamilton mocht deze keer van de pole vertrekken met Bottas naast hem, gevolgd door Ricciardo en Albon. Beide Ferrari’s voorlopig in de top tien. Twee keer punten pakken is wel welkom voor de Italiaanse renstal in hun 1000ste race. Ook voor George Russell zag het er goed uit, de Williams-rijder mocht vanop plek negen starten.

Bij de herstart ging Ricciardo meteen voorbij Bottas, maar op het rechte stuk nam de Fin zijn plek terug. George Russell verloor drie plekken bij de herstart en reed als laatste rond. De twee Mercedes-rijders namen steeds meer tijd en hun posities kwamen niet meer in gevaar. Opnieuw een overwinning voor Hamilton en een een-tweetje voor Mercedes. Na de ‘silver arrows’ was het even een gevecht tussen Ricciardo en Albon voor plek drie. De Red Bull-rijder kwam er als beste uit en reed zo naar zijn eerste podium in F1. Daniel Ricciardo moest tevreden zijn met een vierde plek. Sergio Perez werd vijfde in zijn Racing Point voor Lando Norris. Opsteker voof Ferrari is dat beide wagens in de punten reden vandaag.

Reacties van de top drie:

  • Lewis Hamilton: Het was zwaar, precies drie races op een dag. Het circuit was fantastisch, het was moeilijk om Valtteri af te houden. Het was moeilijk om telkens 100% geconcentreerd te blijven.”
  • Valtteri Bottas: Het is teleurstellend. Ik ga blijven pushen en proberen om beter te worden. Ooit zal ik ook wel eens geluk hebben.”
  • Alex Albon: Ik ben heel gelukkig en opgelucht. Het voelt geweldig om eindelijk op het podium te staan. Het was een zwaar race, zeker met de snelle bochten in de tweede sector.”

Uitslag race:

WK-stand:

Foto ©: Formula 1
You may also like
Mercedes brengt hulde aan de F1-wagen
F1 2023: wie stelt wanneer voor?
Vaarwel 2022, op naar een spetterend 2023!
F1 Spa: bekende koppen in de paddock