Home > Industrie > PSA en Total richten “Automotive Cells Company” op

PSA en Total richten “Automotive Cells Company” op

De oprichting van de “Automotive Cells Company” (ACC) is het startschot van een joint venture die zich toelegt op de productie van batterijen in Europa. Yann Vincent is benoemd tot Chief Executive en Ghislain Lescuyer tot voorzitter van de Raad van Bestuur van de joint venture.

(persbericht/bewerkt)

Dit ambitieuze project, aangekondigd in januari 2020, bundelt de expertise van elke partner om batterijen te ontwikkelen en te produceren met het hoogste prestatieniveau wereldwijd. ACC profiteert van de steun van de Franse en Duitse autoriteiten, evenals de Europese instellingen, om de energietransitie van mobiliteit te begeleiden.

Total / Saft zal zijn expertise in R&D en industrialisatie inbrengen, en Groupe PSA zijn kennis van de automobielmarkt en zijn ervaring in productie. Het R&D-centrum in Bordeaux en de pilootsite in Nersac (Frankrijk) zijn al gestart om de nieuwe hoogwaardige lithium-ion-
technologieën te ontwikkelen. Aan het einde van deze R&D-fase is de start van de productie gepland in twee “gigafabrieken”, in Douvrin (Frankrijk) en Kaiserslautern (Duitsland).

Dit project heeft tot doel te reageren op de uitdagingen van de energietransitie door de ecologische voetafdruk van voertuigen in de hele keten te verkleinen teneinde de klanten schone en betaalbare mobiliteit te bieden. Het wil batterijen voor elektrische voertuigen produceren die zich op het hoogste technologische niveau bevinden op het gebied van energieprestaties, autonomie, oplaadtijd en ecologische voetafdruk.
Tevens zal er productiecapaciteit ontwikkeld worden die essentieel is om de groeiende vraag naar elektrische voertuigen te ondersteunen op een Europese markt die tegen 2030 wordt geschat op 400 GWh, oftewel 15 keer de huidige markt.

Het project profiteert van de financiële steun van Franse en Duitse overheidsinstanties ten belope van 1,3 miljard euro. Het ontving de overeenkomst met de Europese instellingen via een IPCEI-project dat getuigt van het strategische belang van mobiliteit voor de energietransitie. Het hele project zal een investering van meer dan € 5 miljard vertegenwoordigen.