Home > #Hoofdnieuws > Belcar: Belgium Racing pakt de leiding

Belcar: Belgium Racing pakt de leiding

Na afloop van de twee doornatte wedstrijden voor het Belcar Endurance Championship 2020 op het legendarische TT Circuit van Assen bleek de Belgium Racing Lamborghini er in de tussenstand het beste voor te staan. Regerende kampioenen Dylan Derdaele en Nicolas Saelens voelen echter de hete adem van de concurrentie in de nek.
 
Assen in de regen, het is en blijft een moeilijke opgave. The Cathedral of Speed zorgt altijd voor onverwachte koerswendingen, en dat was ook afgelopen weekend het geval.  Beide racewinnaars, de #110 Deldiche Racing Norma in de wedstrijd over een uur op zaterdag en de #2 Russell Racing by PK Carsport bij de race over 120 minuten op zondag, hadden uiteraard redenen genoeg om tevreden naar België terug te keren, maar ook andere teams konden na de tweede Belcar-manche van 2020 een positieve balans opstellen.
Regerende kampioenen Belgium Racing bijvoorbeeld. Door het Belcar-puntensysteem, waarbij zowel algemeen als in elk van de zes Belcar-klassen punten worden uitgereikt, kon de #99 Lamborghini van Dylan Derdaele en Nicolas Saelens een mooie buit op zak steken. Bij de twee klassezeges voegden ze ook twee keer de punten van de derde plaats algemeen (na afloop van de zaterdagrace kreeg de #101 Speedlover Porsche nog een tijdstraf), waardoor ze nu een totaal van 101 punten kunnen voorleggen. Dat zijn vier eenheden meer dan John De Wilde in de #101 Speedlover 911 en zeven meer dan de eerste Belcar 1-wagen, de #2 Russell Racing by PK Carsport Norma. De #70 Simtag Racing BMW uit Belcar 6 (84 punten) en de #11 Krafft Racing Norma (83 eenheden) maken de algemene top-5 vol.
 
Belcar 1: Russell Racing by PK Carsport, ondanks dipje
Met twee algemene overwinningen op drie races hoeft het niet te verwonderen dat de Russell Racing by PK Carsport bolide in Belcar 1 bovenaan de tabel prijkt. Tijdens de eerste zaterdagrace viel er dan wel een minder moment te noteren, het gevolg van een schuiver in de openingsfase, de broers Thiers en Gilles Magnus wisten er toch nog de punten van de derde plaats uit de brand te slepen. Samen met de twee overwinningen en wat bonuspunten voor pole en snelste ronde levert dat een totaal op van 67 punten, elf meer dan de #11 Krafft Racing Norma van de familie Longin en Christoff Corten. Met drie tweede plaatsen in drie races is de zwart-geel-rode bolide wel een toonbeeld van regelmaat. Derde positie in de klasse van de kleine prototypes is voor de winnaar van de zaterdagrace in Assen, de #110 Deldiche Racing Norma van Tim Verbergt en Thomas Piessens.
 
Belcar 2: Volle pot voor De Wilde

Even leek het er naar uit te zien dat John De Wilde naast een drie op drie zou grijpen, toen bij de tweede race in Assen de #12 RED ANT Racing Porsche van de familie Redant nipt als eerste in de Belcar 2-klasse over de streep kwam. De Oost-Vlamingen werden na de finish echter met een tijdstraf bedacht, wegens een onregelmatigheid bij één van de pitstops. Zo scoorde De Wilde met zijn Speedlover Porsche dus toch drie op drie, en heeft hij in de tussenstand nu al 27 punten voorsprong op de RED ANT Porsche. Door in Assen twee keer als derde in de klasse over de streep te gaan, vrijwaarde Kris Wauters op zijn eentje (broer Koen was verhinderd door andere verplichtingen) met de #97 Belgium Racing Porsche de derde plaats in de rangschikking.

Belcar 3: Hegemonie Lamborghini’s niet onaantastbaar
In Belcar 3 prijkt uiteraard algemeen leider #99 Belgium Racing Lamborghini ook in de klasse bovenaan. In de strijd voor de tweede plaats heeft een andere Lambo, de #20 van Totaalplan Racing, het echter niet zo makkelijk om zijn wil op te leggen. De #15 Hamofa Motorsport BMW i8 GTR wordt steeds competitiever, en pakte tijdens de zondagse race in Assen ook de punten voor de tweede plaats. Dat zorgt ervoor dat de BMW op slechts drie punten van de Italiaanse machine van Totaalplan Racing volgt. En nog goed nieuws uit het Hamofa-kamp: de #16 McLaren 720S scoorde op zondag ook zijn eerste podium.
 
Belcar 5: Küpper Racing legt zijn wil op

Tijdens de Belcar Race Day in augustus had de #42 BMW M3 van Küpper Racing nog de duimen moeten leggen voor de #54 QSR Racingschool Audi, maar in Assen bleken Marco Petry en Jan von Kiedrowski onaantastbaar. Zege, pole, snelste ronde, ze scoorden er het maximum van de punten en springen zo over de Audi naar de eerste plaats in de tussenstand. De #34 JJ Motorsport BMW ging zaterdag hard van de baan, maar werd toch nog als derde geklasseerd, net zoals op zondag. Dat levert ook in de tussenstand een derde plek op.
 
Belcar 6: Simtag BMW meester van de situatie

Er worden later dit seizoen nog een aanzienlijk aantal wagens in Belcar 6 verwacht, maar voorlopig heeft de #70 Simtag Racing BMW van Vincent Convents, Gilles Puelings en Janez Jerse bij de kleine toerwagens het rijk voor zich alleen. Dat levert belangrijke punten voor het kampioenschap op, maar het trio beperkte zich in Assen niet tot gewoon rondrijden. Een degelijke dertiende plaats algemeen in de zaterdagrace is daar het beste bewijs voor.

De volgende wedstrijd voor het Belcar Endurance Championship 2020 is er eentje over 180 minuten. De race wordt tijdens het eerste weekend van oktober afgewerkt in het kader van het American Festival NASCAR op Circuit Zolder. (persbericht)