Home > #Hoofdnieuws > De Volkswagen ID.R keert terug naar Goodwood en mikt op een nieuw record

De Volkswagen ID.R keert terug naar Goodwood en mikt op een nieuw record

De ID.R, het sportieve icoon van de ID-familie, verzekerde zich reeds van een plaatsje in de geschiedenisboeken van de autosport. Het door Volkswagen Motorsport ontwikkelde 100% elektrisch aangedreven prototype verpulverde eerst het record op de Pikes Peak klimkoers in juni 2018. In Colorado wisten Romain Dumas en de ID.R de 20 km lange “race to the clouds” af te werken in 7’57’’148. De uitgelezen kans voor het merk uit Wolfsburg om de expertise te tonen in het ontwikkelen van elektrische wagens, maar eveneens de kans om te bewijzen dat dit soort bolide tegelijkertijd ook zeer sexy, pittig en performant uit te hoek kan komen.

Deze prachtprestatie werd gevolgd door nog enkele krachttoeren: De klimkoers in Goodwood (in de marge van het Festival of Speed) en op de Tianmenberg in het Chinese Zhangjiajie. Eerder bewees de Volkswagen ID.R  op de befaamde Nürburgring Nordschleife reeds de snelste elektrische wagen te zijn.

Is de demonstratie van de ID.R daarmee afgelopen? Zeer zeker niet! Niet minder dan 411 dagen na het record op de Tianmenberg, zal de 100% elektrisch aangedreven wagen zijn comeback maken bij de Goodwood SpeedWeek, van 16-18 oktober 2020. Dit nieuwe evenement staat open voor moderne en historische bolides en vervangt het bekende Goodwood Festival of Speed en de Goodwood Revival – beide geannuleerd vanwege het coronavirus.

Een 55 jaar oud record!

De Volkswagen ID.R van 500 kW (680 pk) en diens onafscheidelijke rijder Romain Dumas zullen bij deze gelegenheid een nieuwe recordpoging wagen. Het evenement maakt geen gebruik van het tracé dat gevolgd wordt bij het Festival of Speed, maar situeert zich rond het 3,809 km lange circuit van Goodwood. Het ronderecord staat op naam van zowel Clark als Jackie Stewart. De F1-piloten realiseerden allebei een chrono van 1’20”4 bij een Formule 1-race buiten kampioenschap in 1965.

Reeds tientallen jaren trekt Goodwood liefhebbers van de autosport aan uit alle hoeken van de wereld en we zijn dan ook verheugd dat de organisatoren in deze lastige periode de SpeedWeek op poten hebben gezet”, legt Volkswagen Motorsport Directeur Sven Smeets uit. “De SpeedWeek zal veel media-aandacht krijgen nu autosportevenementen dit jaar eerder zeldzaam zijn. We kunnen op die manier miljoenen mensen laten kennismaken met de fantastische vooruitgang van de elektromobiliteit bij Volkswagen, zelfs al moet dit uitzonderlijk via TV of livestream.

Het autofestival in het zuiden van Engeland wordt verreden over drie dagen en vindt plaats achter gesloten deuren, maar er zullen heel wat manieren zijn om de actie te volgen, waaronder ook enkele livestreams. Zal de ID.R zich, na het verbreken van het ronderecord op de klimkoers in Goodwood dat voordien op naam stond van een Formule 1-wagen, ontpoppen tot de snelste wagen op het circuit in Goodwood?

De toekomst begint vandaag

Met de ID.R toont Volkswagen de ambitie om wereldleider te worden in elektromobiliteit. Het merk plant om tegen 2025 1,5 miljoen elektrische wagens te produceren. De ID.R ondersteunt daarmee de lancering van de ID.3 en de wereldwijde voorstelling van de ID.4, de twee eerste 100% elektrisch aangedreven wagens op het MEB platform van Volkswagen. De levering van de ID.3 1st Edition vindt plaats in september, kort gevolgd door de wereldpremière van de ID.4. De toekomst begint zonder twijfel vandaag!

(persbericht)