Home > #Hoofdnieuws > F1 Monza: Pierre Gasly haalt eerste overwinning binnen

F1 Monza: Pierre Gasly haalt eerste overwinning binnen

Dat de 70ste GP van Monza atypisch verliep is een understatement. Na heel wat spektakel is het Pierre Gasly (Alpha Tauri) die met de overwinning gaat lopen. Dit is de eerste Franse overwinning sinds Olivier Panis in 1996. De tweede plaats is voor Carlos Sainz (McLaren). Hij had een zeer sterke start en wist de hele race vooraan mee te strijden voor het podium. De derde plaats is voor de Racing Point van Lance Stroll.

Valtteri Bottas (Mercedes) had een slechte start waardoor Sainz hem direct voorbij was. Hierna zakt de Fin verder weg en heeft hij veel last van onderstuur. Ook de vaste motorstand kan hem niet bekoren. Meerdere malen was hij openlijk aan het klagen over de boordradio dat hij de huidige setting maar niets vindt. Vettel (Ferrari) was de eerste afvaller van de race nadat de remmen linksachter het begeven.

Drama na uitval Magnussen

Nadat Magnussen (Haas) de volledige race al pace leek te missen, parkeerde hij zijn wagen in de twintigste ronde langs de kant. Hamilton (Mercedes) en Giovinazzi (Alfa Romeo) kregen een tien seconden stop & go penalty nadat ze een gesloten pit inreden. Nadat de Haas de pit ingeduwd was en deze terug opgesteld werd, dook iedereen de pit in waardoor het deelnemersveld grondig dooreengeschud werd. Net na de herstart ging Charles Leclerc hard de muur in nadat hij de controle over zijn Ferrari verloor met een rode vlag tot gevolg.

Herstart

Hamilton startte opnieuw vooraan, maar ging na 1 ronde binnen om zijn tien seconden straftijd in te lossen. Hiermee kwam hij helemaal achteraan het veld terecht. De Brit wist zich na een knappe inhaalrace toch nog op te werken naar plaats zeven. Het zat voor Max Verstappen niet mee dit weekend. Na op de vijfde plek gestart te zijn, bleef hij verder weg zakken. Uiteindelijk gaf hij net na de herstart op en parkeerde hij zijn wagen met technische problemen in de garage. Voor de crash van Leclerc leek het even of McClaren twee rijders op het podium zou hebben, maar Lando Norris eindige net buiten het podium op de vierde plek.

Reactie van de top drie

Een uitgelaten Pierre Gasly: “Ik kan het nog altijd niet goed vatten. Wat een bewogen race. Ik wil iedereen bij Alpha Tauri en Honda bedanken voor alle kansen. Ik ben bij hen gestart in de F1, ze hebben me vorig jaar mijn eerste podium bezorgd en nu dus ook mijn eerste overwinning.”

Teleurgestelde Carlos Sainz: “Ik ben wat teleurgesteld met P2 want we waren heel dicht bij P1. Het was een bizarre race, maar onder normale omstandigheden had ik ook een tweede plaats achter Lewis Hamilton. In het algemeen was het een goed weekend. De eerste safety car kwam wat ongelukkig, maar de pace zat goed.”

Stroll: “Ik ben heel tevreden met mijn derde plaats. Het is lang geleden dat ik nog op podium stond. Het was een bewogen race en ik ben heel erg blij voor Pierre.”

Uitslag race
Klassement
Rijdersklassement na Monza 2020 © Formula 1
Contructeursklassement na Monza 2020 © Formula 1