Home > Circuit > 24 Uren Karting van Francorchamps: een ode aan de kartsport

24 Uren Karting van Francorchamps: een ode aan de kartsport

De 24 Uren Karting van Francorchamps worden dan wel achter gesloten deuren gereden maar het blijft het hoogtepunt van het jaar voor de fans van deze discipline. Meer dan ooit zal plezier het sleutelwoord zijn in deze etmaalrace als geen andere.

De 24 Uren Karting van Francorchamps in hun formule met de “Rental Twins” (of anders gezegd, huurkarts met twee motoren), zetten de grote geschiedenis van de Ardeense etmaalrace verder op 5 en 6 september. Een wedstrijd met de nodige complicaties want, we kunnen het niet achter een mondmasker verbergen: de huidige gezondheidscrisis compliceert danig de organisatie van eender welk evenement. In de afgelopen weken spaarde Patrick Van Billoen, de CEO achter deze wedstrijd bij uitstek van wat men de “vrijetijds competitie” van de karting noemt, de middelen en de inzet niet.

“Wij wilden onze trouw deelnemende ploegen niet laten vallen. Sommigen zijn hier al kind aan huis sedert 2013”, legt de baas van One Day Karting uit. Zelf stond hij aan de basis van de wedergeboorte van deze mythische proef uit de jaren 90 en het begin van het millenium. “Deze wedstrijd zijn de ‘kleine’ 24 Uren want ze laten aan heel veel amateur-rijders toe om hun etmaalrace te rijden aan een kostprijs die buiten alle concurrentie staat. En dat ondanks de kwaliteit van de organisatie, de weerklank in de media, de video verslaggeving en een unieke sfeer… Voor de meerderheid van de deelnemers is dit DE afspraak van het jaar. Het is voor hen dat we gevochten hebben en we zijn dan ook fier om voor de 8ste keer deze wedstrijd op poten te kunnen zetten.”

Ook al gaat de wedstrijd dan goed en wel door, er is toch een toegeving die de ploeg van One Day Karting op maandagnamiddag moest aanvaarden. “We hadden echt gehoopt om toeschouwers te kunnen ontvangen maar dat zal dus niet het geval zijn”, vervolgt Patrick Van Billoen. “De lokale overheden hebben beslist dat het evenement achter gesloten deuren diende plaats te vinden. Bovendien zijn er nog maatregelen in voege die een verdere verspreiding van het virus moeten indijken. Zo zal de temperatuur van personen gemeten worden aan de ingang, zal er desinfecterende gel voorhanden zijn en dient iedere persoon die geen helm op heeft een mondmasker te dragen. Maar dat waren de voorwaarden om te kunnen organiseren!”

De sfeer zal een klein beetje anders zijn, maar deze afspraak kondigt zich toch aan als een ode aan de karting. Een vijftigtal karts zullen zaterdag om 15u aan de start staan en “plezier” zal meer dan ooit het sleutelwoord zijn voor deze bijzondere editie.

Allen tegen de titelverdedigers

Maar om goede gewoontes niet te verbrteken, blijft het credo: het zal gevaarlijk zijn een pronostiek op te maken. Het is nochtans vanzelfsprekend dat de winnaars van vorig jaar, die een niet mis te verstane boodschap dragen op de kart #1 No Culture no future, diegenen worden om in het oog te houden. Een jaar geleden sloegen Matts Breckpots, Arnaud Teuwen, Dylan De Wolf en Filipe Vieira de handen al in mekaar, en ze krijgen versterking van Amandio Costa Paz, die al driemaal op het podium stond van deze wedstrijd. Wie de grote favorieten zoekt, hoeft niet verder te kijken!

Maar de Ardeense etmaalrace is geen gezondheidswandelingetje. Daar waar hij in 2019 deel uitmaakte van het winnende team, zal Sofian Tahere deze keer een ploeg vormen met drie uiterst snelle dames: Selina Balneger, Monika Lognoul en Jessica van der Perren. Wordt de #6 Arwac Racing Team de sensatie van de wedstrijd?

De recordhouder wat het aantal overwinningen betreft is Fabio Paoleschi. Hij droomt er nog steeds van om zijn teller op 10 te kunnen zetten. Deze keer vervoegt de ervaren man uit Verviers de rangen van East Kart. Samen met Mitchel en Dusty Kukenheim, de Luxemburger Jeff Raach, de Duitser Marc Schings en de Nederlander Christian Douven wil hij graag nog eens zijn naam op het palmares schrijven.

Ook onvermijdelijk worden Les Petits Bouchons (#9 LPBRT). Zij staan nog maar eens op de afspraak met Thierry en Jérôme Halmes, Grégory en Guy Cahay en Ludovic Solheid.

Het zal niet de enige familieaangelegenheid zijn die we zullen zien, want er zijn ook de getrouwe deelnemers van AMG Racing (Alain Huls en zijn zonen, Mathieu en Guillaume) alsook die van Michael Mazuin Racing (met de jongeren Camille en Louis Mazuin, samen met Geoffrey Charlier en Charles Prévot).

Anderen jongeren zullen er vol vuur tegenaan gaan en zoeken voor de verrassing te zorgen. Opgelet dus voor de #45 WIK Junior Team (Florian Van Dooren-Antoine Morlet-Julien Lannoye-Quentin Laruelle-François Lemage), maar ook voor de #24 AGT by TYS Racing: Tom Poty en Alessandro Tudisca mochten al eens van het podium proeven vorig jaar en met de komst van Rayhan Mouôya als versterking, is hun ambitie er niet minder op geworden.

En er zijn uiteraard ook enkele Nederlandstalige teams die zich in de kijker willen rijden zoals de beide kwartetten van BF Motorsport bijvoorbeeld. De buitenlandse inbreng is iets kleiner dan wat we gewend zijn, een onmiddellijk gevolg van Covid-19 en de diverse beperkingen die hun verplaatsingen met zich mee brengen, maar de Duitsers van het Zap team komen niet naar hier om figurant te spelen.

Meisjes, rookies en Cap 48 aan de start

Vermelden we nog de aanwezigheid van een 100% vrouwelijk team aan de start met LCDK Girls en ook dat er een twaalftal ploegen zijn die de zege bij de Rookies op het oog hebben. Dat zijn de ploegen waarbij er maximaal één rijder al eens heeft deelgenomen (maar niet meer dan één keer) aan de 24 Uren Karting van Francorchamps.


En tenslotte, naar goede gewoonte is er Kart 48. Zij zullen trachten om fondsen te werven voor de actie Cap 48 van de RTBF met een mengeling van gerenommeerde rijders (waaronder Tom Rensonnet, de nieuwe beschermeling van het RACB National Team), bekende personen van de RTBF, sterren uit de sportwereld (zoals de broers  Borlée) en personen met een handicap.

Toeschouwers zullen helaas niet worden toegelaten maar er is een kwaliteitsvolle live video uitzending, zodat iedereen die beschikt over een internetverbinding de wedstrijd in zijn volle intensiteit kan volgen vanaf de trainingen (vrije sessie om 9u55, kwalificatie om 12u) en uiteraard de start, die zal worden gegeven om 15u. Aarzel dus niet om deze link te delen (https://wp.magfie.com/fr/live-2) en de passie te doen voortleven!