Home > #Hoofdnieuws > F1 Spa: Hamilton pakt met sprekend gemak zijn vijfde van het seizoen

F1 Spa: Hamilton pakt met sprekend gemak zijn vijfde van het seizoen

Foto ©: Mercedes-AMG F1

Mercedes was deze middag heer en meester op het circuit van Spa-Francorchamps. Hamilton reed van start tot finish aan de leiding. Valtteri Bottas zorgde voor een een-tweetje. Max Verstappen mocht het podium vervolledigen. Renault was deze middag enorm sterk en eindigde op plek vier en vijf.

Drama voor Carlos Sainz. De uitlaat van zijn McLaren liet het afweten onderweg naar de startgrid. Voor de Spanjaard die gisteren nog een goede kwalificatie reed, is het weekend gepasseerd.

Racestart

De Mercedes-rijders namen een perfecte start. Na Eau Rouge/Raidillon kwam Verstappen even piepen bij Bottas. Het was Ricciardo die de Nederlander probeerde in te halen in Les Combes, maar Verstappen kon hem afhouden. Charles Leclerc maakte ook een droomstart. De Monegask ging van plaats dertien naar acht. Niet veel later moest de Ferrari-rijder twee plaatsen toegeven op het rechte stuk. Vooraan kon Bottas het tempo van Hamilton gemakkelijk volgen, maar de Fin kreeg de boodschap om niet te pushen.

Crash Giovinazzi en Russell

Na een vierde van de race was er een crash van Giovinazzi. Net voor de derde sector verloor de Italiaan de controle over zijn Alfa Romeo en crashte in de bandenmuur. George Russell reed vlak achter hem en kon het losgelagen wiel van de Alfa Romeo niet meer ontwijken. Beide rijders moesten opgeven en een safety car was het gevolg. Op Gasly en Perez na ging iedereen de pit in. De meeste rijders kozen voor de harde band, behalve Albon die voor de medium ging.

Halverwege de race reed Lewis Hamilton autoritair aan de leiding met 3,5 seconden voor op teamgenoot Bottas. Max Verstappen naderde tot een seconde op Bottas. Voor de Fin was dat het signaal om het tempo op te drijven. De voorsprong werd al snel twee seconden. Ricciardo volgde al op meer dan zeventien seconden voor Albon en Ocon.

Weinig te beleven in het tweede deel

In de tweede helft van de race bleven we een beetje op onze honger zitten. Hamilton zijn leiderspostie kwam nooit meer in gevaar en de Brit reed gemakkelijk naar zijn vijfde van het seizoen. Vallteri Bottas kwam ook niet meer onder druk te staan van Max Verstappen. Het is ook de vijfde keer dit seizoen dat deze drie rijders het podium vormen. Daniel Ricciardo had ook een rustige namiddag en reed naar de vierde plek. De Australiër beleefde een mooie namiddag in Spa en als kers op de taart reed hij op het einde de snelste ronde, wat hem een extra punt oplevert.

In de laatste ronden werd het nog spannend voor plek vijf. Albon, Ocon en Norris zaten allemaal binnen een seconde van elkaar. Het was Esteban Ocon die in zijn Renault nog Alex Albon passeerde voor de vijfde plek. Lando Norris werd zevende. Pierre Gasly had een mooie inhaalrace gereden en mag tevreden zijn met de achtste plek. Racing Point stelde een beetje teleur in Spa. Lance Stroll werd negende en Sergio Perez sprokkelde het laatste WK-punt mee.

Reacties van de top drie:

  • Lewis Hamilton: “het was niet de gemakkelijkste race. De bandentemperatuur was moeilijk om onder controle te houden. Het was lastig en op het einde was ik een beetje bang voor een scenario zoals in Silverstone.”
  • Valtteri Bottas: “Ik kon Lewis niet inhalen op de rechte stukken. Hij bleef foutloos. Het werd te moeilijk voor mij om nog iets te doen.”
  • Max Verstappen: “het was een saaie race, er was niet veel te doen. Ik had niet de snelheid om de Mercedes-wagens bij te houden. Op het einde had ik bijna een lekke band, meer was vandaag niet mogelijk.”

Uitslag race:

WK-tussenstand:

Foto ©: Formula 1
You may also like
Mercedes brengt hulde aan de F1-wagen
F1 2023: wie stelt wanneer voor?
Vaarwel 2022, op naar een spetterend 2023!
F1 Spa: bekende koppen in de paddock