Home > Circuit > Eén jaar geleden: Anthoine Hubert

Eén jaar geleden: Anthoine Hubert

Het FIA Formule 2 kampioenschap maakt zich op voor een emotioneel weerzien met Spa-Francorchamps. Amper een jaar geleden verloren we Anthoine Hubert, een talentvol racer, maar ook iemand met veel vrienden in de paddock.

Het ongeval en het tragische nieuws dat erop volgde viel een jaar geleden als een ijskoude deken over de paddock in Francorchamps. Het greep iedereen aan, zelfs Lewis Hamilton kwam even uit zijn bubbel om een persoonlijk bericht op Twitter te plaatsen. “Dit is schokkend. Moge je ziel rust vinden, mijn gedachten zijn bij jou en je ouders vandaag. Als er ook maar iemand die onze sport volgt, denkt dat wat wij doen veilig is, die heeft het helemaal mis. Alle rijders zetten elke keer weer hun leven op het spel wanneer ze de baan kiezen en dat moeten de mensen eens serieus naar waarde schatten, want dat gebeurt nog niet genoeg, niet door fans en niet door mensen die in de autosport werken. Wat mij betreft is Anthoine een held, omdat hij deze risico’s nam om zijn droom na te jagen. Het is triest dat dit gebeurde. Laten we hem gedenken. Rust in vrede, broeder“, dat schreef Hamilton een jaar geleden.

Voor de Fransman was het de ultieme pech, een geval van “verkeerde plaats op het verkeerde tijdstip”. Anthoine Hubert vormde zo de laatste naam in een lijstje van 48 (moto)rijders en vier baanposten, die de dood vonden op Spa-Francorchamps sinds de opening van het circuit in 1925. Maar we hebben niet de bedoeling om verder in te gaan op de omstandigheden van het ongeval.

Een talentvolle rijder met sprankelend karakter

We willen vooral terug kijken op Anthoine Hubert als de jongeman met sprankelend karakter in de paddock, altijd met de lach, altijd goedgezind. In de wedstrijdweekends werd hij steeds vergezeld van zijn ouders. Hij was een getalenteerde rijder, die na zijn titel in de GP3 (de huidige FIA F3) in de wachtkamer van de F1 terecht kwam, lid werd van de Renault Academy en flink op weg was om zijn droom te realiseren. Hij wist als enige rookie in dat seizoen 2019 twee zeges op zijn naam te schrijven. Er bestaat sedert vorig jaar ook een Trofee Anthoine Hubert, die op het einde van het seizoen wordt uitgereikt aan de rookie, die met geen voorafgaandelijke ervaring in de Formule 2, het hoogste geklasseerd staat. Op dit moment lijkt de Rus Robert Shwartzman het beste geplaatst om die beker mee naar huis te nemen. De F3 kampioen van vorig jaar staat immers op een voorlopige tweede plaats in de tussenstand.

De schok, teweeggebracht door het ongeval en de dood van Hubert, zindert nog altijd na. Uiteindelijk was het alweer van 1994 geleden, met de dood van Senna en van Ratzenberger, dat er in een F1 weekend nog een dodelijk slachtoffer viel. Komend weekend zal een speciaal logo verschijnen op alle F2, F3 en op de F1 wagens, en voor de start van de races zal er een minuut stilte worden gehouden. Het nummer 19, zijn racenummer in de F2, zal voor altijd van hem blijven en wordt nooit meer aan een andere rijder gegeven.