Home > #Hoofdnieuws > De vrijheid en de blijheid van Zandvoort…

De vrijheid en de blijheid van Zandvoort…

Dit weekend stond bol van de nationale autosport en dat op twee verschillende plaatsen. Enkele series en kampioenschappen hielden halt in Nederland, op de vernieuwde omloop van Zandvoort, terwijl, op het ook vernieuwde circuit in Zolder, andere promotoren hun ding deden. Hoewel het om vergelijkbare competities ging, kon het contrast evenwel niet groter zijn: Zandvoort, op goed 100 kilometer van de Belgische grens, deed het zonder mondmaskers en met publiek, Zolder moest alles hermetisch afsluiten, inclusief uw ademhaling want mondmaskers verplicht…

Eerst en vooral, het is niet Circuit Zolder dat de spelregels bepaalt in deze barre tijden, maar wel de overheid, een overheid die in land, en ik citeer een figuur uit de autosport, ijvert voor “een controlemaatschappij.” Ons land gaat gebukt onder de dwang van de B-Virologen en ziet de samenleving verarmen en verschralen. Ik citeer hier graag dokter Daniel Rodenstein uit een opiniestuk: Het verdwijnen van de glimlach, van het vertrouwen, van empathie, solidariteit, vriendschap, liefde. Van communicatie, behalve dan via een beeldscherm. Het is iets, beter dan niets, bij gebrek aan beter.” Zijn volledige stuk kan u lezen via de link onderaan dit stuk. Circuit Zolder doet dus enkel wat in dit land moet om een autosportmeeting te kunnen en mogen organiseren en ik ben er zeer zeker van dat de beleidsmensen van de sympathieke omloop in Midden-Limburg het ook graag anders zouden zien.

Maar terug naar de autosport. Heb ik mij in Zolder dan veiliger gevoeld dan in Zandvoort, waar mensen godbetert vrij bewogen zonder gezichtsbedekking? Het antwoord is eensluidend en zeer duidelijk: neen. Opgepast, Nederland gaat niet onverantwoord met dit virus om. Waar het logisch en aangewezen is, dragen mensen wel een mondmasker, maar dus niet in een open paddock in de duinen aan de Noordzee met een stevige bries. Ook alcoholgels zijn overal verkrijgbaar en regelmatig word je herinnerd aan de afstandsregels. Overigens, België is ons koploper met het grootste aantal doden per miljoen inwoners (846), na godbetert… San Marino.

In Nederland is er ook geen discussie, waar het moet, doet de Nederlander het, de duidelijkheid en de burgerzin zijn er aan de winnende hand. Bovendien, en dat lijkt mij toch een zeer essentieel gegeven, is de werksfeer en beleving in zijn geheel totaal anders. De angst en zelfs de agressiviteit die de overdreven maatregelen in ons land duidelijk met zich meebrengen, zijn er niet in Nederland. Mensen gaan er ‘normaal’ met elkaar om en dat maakt dat er ook gewoon van een zondag op circuit kan genoten worden en dat zien we ook aan de gezichten en dus emoties, die in ons land nog enkel verborgen mogen worden.

Ik hoop als mens, als liefhebber van onze sport, dat u morgen ook weer kan genieten van een weekend autosport, of dat nu is op een circuit of langs rallywegen en dat we gewoon weer onze passie kunnen delen. (Opiniestuk)

De link naar het opiniestuk:

https://www.artsenkrant.com/actueel/we-verwarren-pandemie-met-dodelijke-dreiging/article-opinion-48939.html