Home > #Hoofdnieuws > Protocol of geen protocol? Wij zochten het uit…

Protocol of geen protocol? Wij zochten het uit…

Het is een zeer verrassende week in de Belgische rallysport geworden. Enerzijds was er het schitterende nieuws dat het WRC zijn finale op Belgische wegen komt rijden, anderzijds verloren we twee en mogelijk drie wedstrijden van het nationale rallykampioenschap. Een van de sleutelelementen is het al dan niet bestaan van een protocol om op een veilige manier rallywedstrijden te organiseren, een taak van de RACB.

In de tijdspanne van een paar dagen spraken de hoofdrolspelers elkaar jammer genoeg grondig tegen, iets wat op geen enkele manier onze sport ten goede komt.

Op HLN.be (https://www.hln.be/in-de-buurt/ieper/gouverneur-verbiedt-publiek-en-buitenlandse-piloten-op-monteberg-rally-zolang-de-rallyfederatie-geen-coronamaatregelen-treft-kan-ik-dat-niet-toelaten~a00df210/) en aan Autosportwereld.be verklaarde de West-Vlaanse gouverneur Carl Decaluwé geen weet te hebben van een protocol voor het organiseren van rallywedstrijden, een taak van de Belgische autsportfederatie RACB en tevens van VAS en ASAF. Hetzelfde lazen we in het persbericht van de Omloop van Vlaanderen eerder deze week en wij citeren: “De Gouverneur (van West-Vlaanderen) heeft alle publiek verboden en dat omdat hij, noch de betrokken burgemeesters niet in het bezit waren van een COVID-protocol van de RACB voor het organiseren van wedstrijden. Dat bestaat wel voor voetbal en wielrennen, maar helaas niet voor de rallysport.

Het protocol bestaat wel degelijk

Uiteraard gaat Autosportwereld.be ook te raden bij de RACB en in casu de Voorzitter van de RACB Sport, Xavier Schene. “De RACB is al geruime tijd bezig met dat protocol dat in een finale fase zit en eind deze week (vandaag, sic), moet dat af zijn. Dat protocol wordt evenwel niet opgemaakt met de gouverneurs, noch met de burgemeesters, maar met de betrokken kabinetten van Sport, aan Vlaamse zijde is dat het kabinet van Ben Weyts en aan Waalse zijde dat van Valérie Glatigny. Uiteraard werken ook externe specialisten mee aan de opmaak van dergelijk document. Alle partijen hebben de afgelopen weken intens met ons samengewerkt, al is het ook zo dat wij niet de enige sport in België zijn, maar alle betrokkenen zijn erg welwillend en actief in de samenwerking”, verklaart Schene telefonisch. “Maar het protocol bestaat en iedereen die dat moest weten, was op de hoogte van ons werk. Jammer dat er anders gecommuniceerd wordt.

Bovendien moeten we er rekening mee houden dat de gezondheidssituatie grondig veranderd is sinds begin juli. Autosportwereld.be heeft ondertussen de zekerheid dat dergelijk protocol wel degelijk bestaat en dat het protocol ook de mogelijkheid biedt om publiek toe te laten, al hoeven de lokale autoriteiten dat niet over te nemen. Wij zijn klaar voor de herstart van het seizoen!