Home > #Hoofdnieuws > Wat nu met de rallysport?

Wat nu met de rallysport?

Was u dit weekend ook even onder de indruk van het slechte rallynieuws? Op het ogenblik dat er in Oost-Brabant de wielerwedstrijd Dwars door het Hageland werd verreden, met het nodige publiek, kregen de liefhebbers van gemotoriseerde sporten te horen dat het rallynajaar zeer beperkt tot onbestaande zou kunnen zijn. Autosportwereld en La Dernière Heure brachten het nieuws, de rest nam over. Gezien wij niet wachten op een persbericht, gingen wij op zoek naar meer uitleg waarom in dit land bij wielerwedstrijden mogelijk wel publiek geduld wordt en niet bij rallywedstrijden. Onze gesprekspartner was Carl Decaluwé, gouverneur van de provincie West-Vlaanderen.

Het is onmogelijk om in de beperkte publiekszones van een rally, mensen in Covid-tijden veilig naar een rally te laten kijken”, is de gouverneur van de Provincie West-Vlaanderen, Carl Dewaluwé, duidelijk. “Maar, ik neem op zich geen beslissingen, ik voer gewoon uit wat de Veiligheidsraad en de politiek mij oplegt. Jammer genoeg, vreten wij dan wel vaak de bonen.

Of er dan een verschil gemaakt wordt tussen wielrennen en rally, zoals vast te stellen tijdens Dwars door het Hageland? “Die wielerwedstrijd was om te beginnen totaal niet Corona-proof”, aldus nog de gouverneur. “Ik heb de toelating gegeven om rallywedstrijden te laten plaatsvinden, maar inderdaad zonder publiek en wat mij betreft start het seizoen dus met de Monteberg. Ondanks de ongetwijfeld goede bedoelingen en velen inspanningen van de organisatoren, moet nog steeds de volksgezondheid primeren.  Als het risico te groot is wordt het evenement hetzij geannuleerd, hetzij worden er beperkingen opgelegd. Het verschil met wielerwedstrijd is dat het publiek bij een rally enkel in een aantal zones mag staan en de volledige controle over die zones is niet mogelijk. Het maakt het organiseren van dergelijke evenementen niet makkelijk. Daar heb ik begrip voor. Publiek is uiteraard belangrijk om de kosten te dekken, maar we zitten in uitzonderlijke tijden en nogmaals, ik voer uit wat men mij van hogerhand opdraagt. Dat maakt dat bepaalde wedstrijden nu al beslist hebben om dit jaar niet te rijden. Ik besef ook dat voor heel wat mensen, veel vrijwilligers ook, dit verschrikkelijk is dat hun sport mee het slachtoffer van de crisis wordt, dat geldt evenzeer voor de kunst en cultuursector en heel wat ondernemers. Dat de aanpak van deze crisis heel anders kan, ben ik het volledig met u eens, want de gevolgen voor diverse sectoren zijn dramatisch, maar wij bepalen het beleid niet.

Ieper

De gouverneur weet ook dat rally belangrijk is voor zijn provincie, “we hebben het meeste aantal wedstrijden van Vlaanderen in onze provincie en de rallysport is belangrijk voor onze provincie, op diverse vlakken. Daarom wil ik ook een antwoord voor de wedstrijd in Ieper en ik heb de specifieke vraag gesteld voor de komende veiligheidsraad om uitsluitsel over Ieper te geven. We willen een antwoord hebben of het kan of niet. Normaal is dat eind deze week en krijgen we vrijdag een briefing.

Tot slot was er ook goed nieuws voor de toekomst van de rallysport in onzekere tijden: “Ik vernam dat er een sectorprotocol zou in ontwikkeling zijn. Dat zou de rally’s uniformeren maar dan nog zal er telkens door de bestuurlijke overheden moeten gekeken worden of het verantwoord is gezien iedere rally zijn eigenheid heeft zoals een regionaal of een internationaal karakter, waar al dan niet grotere risico’s aan gekoppeld zijn.”