Home > #Hoofdnieuws > Terug naar het gewone ‘normaal’ en red onze autosport

Terug naar het gewone ‘normaal’ en red onze autosport

We hebben een vreemd weekend achter de rug, het meest bevreemdende weekend dat we ooit in onze 20 jaar op circuit of rallywegen hebben moeten beleven. Er zijn enkele vreselijke weekends geweest, onder meer Le Mans 2013, toen we de dood van Allan Simonsen meemaakten, maar het afgelopen weekend was vreemd op een heel andere manier. We beschreven de omstandigheden al eerder, maar met wat afstand kunnen we vandaag nog beter meegeven wat we meemaakten en vooral dat deze situatie helemaal niet houdbaar is.

Eerst even afrekenen met ‘het nieuwe normaal’. Wij zijn mensen en kunnen in deze toestand niet lang meer functioneren, niet psychisch, niet sociaal, maar ook niet economisch. Autosport en bij uitbreiding sport en de hele socioculturele wereld zijn op dit moment een zinkend schip. Tenzij wij morgen enkel nog willen achter een computer willen racen of oude films willen bekijken, moeten we dringend de curve keren, niet de bekende Covid 19-curve, maar de curve van de waanzin en de paniek. Autosport kan niet leven zonder publiek, zonder pers, zonder sociale media, zonder VIP’s en zonder de steun van vaak zwaar getroffen bedrijven. Als we niet snel op een verstandige manier, weer richting ‘normaal’ gaan, dreigt onze sport erg hard getroffen te worden.   

We keren terug naar Spa-Francorchamps, en de genomen maatregelen. Een DTM-rijder verwoordde het als volgt: “Ik hou er niet van dat we als schapen in een richting worden geduwd en dat onze kritische geest wordt uitgeschakeld, waarom moet ik een heel weekend met een masker rondlopen als de zin ervan niet eens is bewezen. Ondertussen sterven er in de hele wereld duizenden mensen waar niemand van wakker ligt. Dit is te gek voor woorden en ik doe er niet meer aan mee (en het masker ging af).” Ter illustratie, wist u dat er jaarlijks en wereldwijd 1,6 miljoen mensen aan TBC sterven… een besmettelijke longziekte.

Wat ons functioneren in Spa betrof, deze belangrijke opmerking: een masker kan in welbepaalde, zeer specifieke omstandigheden een hulpmiddel zijn. Maar in een verlaten paddock rondlopen, met mensen op 20 of 30 meter afstand, neen, en dan angstvallig een masker ophouden, neen, dat is zuivere paniek. Overigens en dat is persoonlijk, voelde ik me zowel zaterdag als zondag ongezond een hele dag met zo’n masker te hebben rondgelopen. Schorre keel, vermoeidheid en een kregelig humeur staken de kop op en neen niet als symptomen van Corona, want amper enkele minuten buiten, in de gezonde lucht van onze Ardennen, zonder masker en de symptomen verdwenen als sneeuw voor de stevige zon. Verder misten we het spontane contact… met andere mensen, gewoon een koffie zonder stress, een discussie over het ‘nieuwe’ DTM of een bezoek aan één van de Belgen in de boxen. Eerlijk? Eigenlijk was er op menselijk vlak zeer weinig aan. Gelukkig kon de sport ons wel bekoren.

En wat zat er voor u in? Uiteraard de artikels en schitterende foto’s op Autosportwereld.be, maar verder niets… Terwijl het circuit van Francorchamps 14 kilometer ruimte biedt, groene ruimte, gezonde ruimte en u gerust met enkele duizenden op een veilige manier naar het spektakel was kunnen komen. 14.000 meter, of goed, we trekken er de vier kilometer paddock vanaf en dan rest er ons nog 10.000 meter ruimte. Er hadden zeker 5000 à 6000 fans zonder zorgen de races kunnen bijwonen. Natuurlijk houdt u wat afstand als u dat gevraagd wordt en wat ontsmettingsalcohol zou vandaag toch iedereen in huis moeten hebben. Het masker had u gerust kunnen opdoen, bij het binnenkomen, in een iets drukkere situatie of gewoon als u zich niet heel zeker voelde. Dat het overigens kan, zagen we in het buitenland, tijdens rallywedstrijden of wielerwedstrijden. Het wordt stilaan tijd, dat we misschien iets minder volgzaam worden en bepaalde sensatiemedia uit onze browsers verwijderen, want gezond verstand en onafhankelijk denken, heeft nog nooit een mens geschaad en het lijkt er af en toe op alsof bepaalde media niet beter vragen dan totale paniek… En anderzijds zal u als verantwoorde fan, ervoor zorgen dat het mogelijk kan blijven.