Home > #Hoofdnieuws > F1 Silverstone: Hamilton wint voor de zevende keer in Silverstone na spannend slot

F1 Silverstone: Hamilton wint voor de zevende keer in Silverstone na spannend slot

Foto ©: Mercedes Petronas AMG F1

De eerste van twee GP’s op het circuit van Silverstone zit erop. Lewis Hamilton heeft voor de zevende keer gewonnen in Silverstone en dat was nu geen verrassing, maar het werd nog spannend op het einde van de race. Verstappen en Leclerc mogen mee op het podium.

Nadat George Russell (negeren van gele vlag) en Daniil Kvyat gisteren een gridpenalty kregen, is er nu ook slecht nieuws voor Nico Hulkenberg. De Racing Point van de Duitser wou maar niet op de goede manier starten (hydraulisch probleem) dus wordt zijn comeback met een week uitgesteld.

Het was een foutloze start voor beide Mercedes-rijders die meteen een klein gaatje sloegen met de rest. Leclerc had ook een goede start en ging even voorbij Verstappen, maar niet voor lang. Sainz maakte meteen twee plaatsen goed en ging zijn teamgenoot Norris voor.

Safety Car eerste ronde

Nog voor de eerste ronde ten einde kwam, zagen we al een eerste safety car. Alexander Albon wil de binnenkant nemen bij Kevin Magnussen maar raakt daar bij de Haas. Magnussen verdween in de grindbak en kwam in de bandenmuur terecht. Opgave voor de Deen en de eerste safety car was een feit.

Bij de herstart was het opnieuw hetzelfde verhaal. Hamilton en Bottas gingen er als een speer vandoor. Stroll maakte meteen een plaats goed, de Canadees ging Ocon voorbij en reed terug op plek acht.

Crash Kvyat, tweede safety car

Na twaalf ronden verloor Kvyat de controle in de bekende bochtencombinatie Maggotts-Becketts en knalde de bandenmuur in. De Rus kwam er gelukkig ongedeerd uit want het was een enorme klap. De crash en safety car waren een signaal voor alle andere rijders om de pit in te rijden behalve Grosjean. De Haas-rijder probeerde een andere tactiek en reed zo rond op de vijfde plek achter de safety car. In Hongarije koos Haas ook voor een andere bandenstrategie en dat resulteerde in het eerste punt voor Haas. Alle rijders stopten voor de harde band en door het aantal rondjes achter de safety car werd het ook de laatste pitstop.

Bij de herstart namen de Mercedes-rijders meteen een paar seconden op Verstappen die op zijn beurt opnieuw uitliep op Leclerc. Het werd een eenzame race voor de Red Bull-rijder die duidelijk sneller was dan Leclerc maar trager dan Mercedes. Lando Norris maakte meteen een plaats goed ten koste van Daniel Ricciardo. Bijna pakte de McLaren-rijder ook nog eens Carlos Sainz maar tevergeefs. Sainz die wel gemakkelijk Grosjean kon passeren, de Fransman had nog steeds niet gestopt voor nieuwe banden.

Halverwege de race was er wenig verandering. Vooraan werd het wel spannend tussen beide Mercedes-rijders. Bottas kon zijn achterstand op Hamilton terugbrengen naar 1.5 seconden. Het was ook zeker niet het weekend van Alex Albon. De Red Bull-rijder kreeg een penalty van vijf seconden voor zijn botsing met Magnussen in het begin van de race en reed rond op de laatste plek.

Met nog vijftien ronden te gaan kwam Grosjean eindelijk binnen voor zijn eerste stop. De Fransman moest achteraan aansluiten, maar wel op verse banden. Voor Vettel was het ook al een lastig weekend geweest. Terwijl zijn teamgenoot op plek vier reed, moest de Duitser er alles aan doen om zijn tiende plek te verdedigen tegen Gasly. Uiteindelijk kon Gasly passeren en viel Vettel buiten de punten.

Drama voor Bottas

Met nog vijf ronden te gaan reed Albon opnieuw rond op de twaalfde plek. De Red Bull-rijder kon nog in de punten eindigen, maar dan moest hij wel nog Vettel en Gasly voorbij. Voor de laatste punten werd het nog enorm spannend. Gasly passeert Stroll voor de achtste plek. Met nog drie ronden te gaan was er een drama voor Valtteri Bottas. De Fin kreeg een lekke band en moest nog naar de pits en zou uiteindelijk maar als efde eindigen.

Hetzelfde verhaal voor Hamilton in de laatste ronde. De Brit kreeg ook een lekke band links vooraan, maar kon op het einde nog net Verstappen afhouden. Ook Sainz kreeg nog een lekke band in de laatste ronde waardoor de Spanjaard van plek vier naar dertien zakte. Verstappen ging in de voorlaatste ronde nog de pit in voor de snelste ronde neer te zetten. Had de Nederlander dat niet gedaan, won hij de race. Charles Leclerc werd door de pech alsnog derde en mag zeker van een geslaagd weekend spreken. Door de pech van Bottas en Sainz kon Ricciardo opschuiven naar de vierde plek en werd Norris vijfde.

Volgende week is er opnieuw een GP op het circuit van Silverstone en dan wordt de 70ste verjaardag van Formule 1 gevierd.

Reacties van de top drie:

  • Hamilton: “tot de laatste ronde verliep alles vlekkeloos, zelfs de banden waren nog goed. Toen ik hoorde dat Valtteri lek reed, keek ik naar mijn banden en alles leek in orde. Dan was er plots die lekke band. Het enige wat ik toen nog kon doen was hopen dat ik die finish haalde.”
  • Verstappen: mijn banden zagen er niet goed uit in de laatste tien ronden en dan zag ik dat Valtteri een lekken band had. Na zijn lekke band deed ik het wat rustiger aan en kreeg opeens ook Lewis een lekke band. Ik ben heel blij met de tweede plek.”
  • Leclerc: “meer dan dit konden we vandaag niet doen. Ik ben blij dat het mij goed is gelukt om de banden van het begin tot het einde onder controle te houden. De wagen moet nog steeds beter worden, maar ik ben zeker tevreden met het resultaat.”

Uitslag:

WK tussenstand:

In de stand van het WK doet Hamilton een uitstekende zaak na de uitval van Bottas. Zijn voorsprong bedraagt nu 30 punten. Verstappen maakt heel wat goed op Bottas en komt op zes punten van de Fin. Ook Leclerc, Norris en Ricciardo doen goede zaken.

You may also like
In een notendop: NASCAR – F1
F1 Bahrein: Red Bull en Aston Martin in de wolken, Ferrari en McLaren in dal
F1 Bahrein: Max domineert openingsrace: “Precies de start die we wilden”
F1 Bahrein: Verstappen wint moeiteloos, Alonso op podium