Home > #Hoofdnieuws > DTM Spa: Müller snelst in een vreemde wereld

DTM Spa: Müller snelst in een vreemde wereld

Het was zonder meer vreemd om rond 8 uur deze ochtend het circuit van Spa-Francorchamps te betreden. Maskers, plexivensters, driemaal een meting van de lichaamstemperatuur en vooral een lege paddock, amper mensen en al zeker geen fans. En toch wordt er dit weekend in de Ardennen geracet, op hoog niveau zelfs, want het DTM trapt het seizoen in België af.

Foto: © Tino Jacobs

Een elektronische thermometer is vandaag de sleutel om een circuit te betreden. Gelukkig duidt het schermpje tot driemaal toe 36,4° aan, op zich geen enkele garantie, maar we zijn blijkbaar gezond verklaard en goed voor de dienst. Er is zelfs een armband voorzien om aan te duiden dat we niet ziek zijn. Overigens is er geen sprake van een weekendpass, want morgen, zondag, volgt hetzelfde ritueel en bij de minste twijfel mogen we richting huis.

Ondertussen tekenen we een stapel papieren, die aangeven dat we weten hoe we ons in deze vreemde tijden moeten gedragen, met respect voor de afstand, maar ook dat we twee soorten maskers moeten meebrengen. Een gewoon chirurgisch masker is voldoende in de mediaruimte, maar een FFP2-masker is vereist om interviews af te nemen. Indien mogelijk doen we dan best ook wegwerphandschoenen en een veiligheidsbril aan… Neen, we verzinnen dit niet, het is het nieuwe normaal van de autosport en bij uitbreiding de samenleving.

In de mediaruimte zitten amper mensen, maar voor één keer lijkt het er op dat enkel de professionele journalisten toegang hebben. Misschien is dat wel één van de – zeer uitzonderlijke voordelen – van deze gezondheidscrisis… Journalist is een (bij)beroep en geen hobby.

Ondertussen zitten we en blijken een koffie drinken of een leesbril dragen niet echt handig in combinatie met de maskers en ook het werkcomfort, is minder dan het oude normaal. Maar we zijn weer aan het werk en misschien is dat wel het belangrijkste. Ook het weerzien met de collega’s is wat stroef, maar tegelijkertijd hartverwarmend. Iedereen lijkt heelhuids te zijn.

Oh, tot slot nog dit, Nico Müller was de snelste in de eerste vrije training van dit seizoen, uiteraard in een Audi, voor merkgenoot Robin Frijns en de eerste BMW-man, Marco Wittmann. Ferdinand Habsburg bezorgde WRT meteen al wat werk, met een crash en wat schade aan de WRT Audi RS5 DTM.