Home > Moto > MotoGP > MotoGP: Quartararo met de primeurs

MotoGP: Quartararo met de primeurs

Het werd een schitterende en keiharde dag aan races op het circuit van Jerez. Eén man zorgde alvast voor een pak primeurs: Fabio Quartararo pakte met zijn eerste MotoGP zege ook een eerste zege ooit voor een Yamaha satelliet team. Marc Marquez verzorgde mee het spektakel maar ging over de limiet en verdween uit de race.

foto: ©motogp.com

Fabio Quartararo en het Petronas Malaysia Yamaha team van Wilco Zeelenberg overheersten in dit openingsweekend op Jerez. De 21-jarige Fransman kon vanop de pole van start, zat de hectische openingsrondes uit, rook toen zijn kans en ging voorbij Maverick Vinales en de Yamaha fabrieksmotor naar de leiding. Hij bouwde daarna als een metronoom zijn voorsprong uit en werd in wezen niet meer bedreigd. Hij ging over de lijn met zijn allereerste zege in de MotoGP en zorgde ook voor een allereerste zege van een Yamaha “klantenteam” in MotoGP. Fabio Quartararo wierp zich dus op als grote uitdager voor de wereldtitel.

Magic Marquez drijft het net iets te ver…

De andere grote challenger was Marc Marquez. Hij had een goede start met de Repsol Honda, ging al vrij snel voorbij Vinales naar de leiding maar pushte te hard. Hij kon op quasi miraculeuze wijze de Honda uit het gravel redden maar moest van ver achteraan de rangschikking opnieuw beginnen. Met een tempo dat tot een halve seconde (een gigantisch verschil in MotoGP) sneller lag dan de concurrenten kwam Marquez algauw weer aansluiten met het koppeloton. Rossi, Morbidelli, Espargaro, Dovizioso, Miller en … Vinales. Ze gingen allemaal voor de bijl in deze bijna onaardse inhaalrace van Marquez. Maar toen duwde hij net iets te ver in de bocht, de Honda ging in een highsider, herstelde, maar knalde dan van de baan. Exit Marquez met nul punten en zonder twijfel een bezoek aan het hospitaal.

Met de zege van Quartararo, voor Vinales, is het duidelijk dat Yamaha de zaken het beste voor elkaar heeft in deze seizoensstart. Maar ook Dovizioso, derde met de Ducati voor het Pramac klantenteam en Jack Miller, geeft aan dat de Italiaanse machine nog zijn zegje te doen heeft. Afwachten dus hoe Marquez, die een gebroken bovenarm heeft, zal herstellen met slechts één week te gaan voor de volgende afspraak…