Home > Circuit > In een notendop: FIA F3-FIA F2-Porsche Supercup (Budapest)

In een notendop: FIA F3-FIA F2-Porsche Supercup (Budapest)

• FIA F3 race1 Viscaal – Eerst was er goed nieuws voor MP Motorsport want door een penalty voor Sargeant (Prema) in race1 schoof die naar de zesde plaats en haalde Bent Viscaal zijn eerste podium met een derde plaats. Zijn MP Motorsport teamgenoot Verschoor verhuisde naar de vierde plaats.

• FIA F3 race2 – Het werd een nagelbijter op een natte piste, deze tweede race van het GP weekend in de kleinste klasse. Lange tijd leek er weinig kruid gewassen tegen Viscaal, die vanuit het peloton naar de leiding stormde. Echter, de Nederlander van MP Motorsport liep tegen een vijf seconden straf aan voor een incident met Fraga. Hij lukte er nog in om zijn voorsprong groot genoeg uit te bouwen om voor de zege te kunnen gaan. Maar een tweede straf van vijf seconden, deze keer voor het inhalen buiten de piste van…Sargeant, kelderde zijn zegehoop. Een late safetycar gooide hem in extremis nog terug naar de 17de plaats waardoor hij voor zijn inspanningen zelfs geen punten kreeg. De zege kwam dan toe aan de Duitser David Beckmann (Trident), heel de race in de voorste gelederen, voor Oscar Piastri (Prema) en Hauger (Hitech). Piastri doet opnieuw gouden zaken in het kampioenschap en bouwt zijn leiding verder uit.

• FIA F2 race2 – We zagen een al even zenuwslopende wedstrijd in de Formule 2, verreden op een vochtige baan met droge lijn. Het werd een strijd tussen de rijders die kozen voor een traditionele aanpak (de harde medium band voor de gehele race), de rijders die kozen voor een alternatieve aanpak (de zachte soft) en de rijders die een van de beide strategieën kozen maar tijdens de race dienden te wisselen omwille van de overmatige bandenslijtage. Uiteindelijk was het Luca Ghiotto die de zege naar Hitech bracht met de conventionele keuze, een medium band, die hij doorheen een hele aftakelingsfase loodste. Hij kon op de lijn nog maar net poleman Callum Ilott (Uni Viruosi) afhouden met 0.4 seconde nadat die banden wisselde en in de slotrondes met reuzenschreden inliep op de Italiaan. De derde plaats was voor Mick Schumacher, na een doordachte race. Hij eindigde net voor zijn Prema teamgenoot en medeleerling in de Ferrari Academy, de Rus Robert Shwartzman. Shwartzman komt met de beste papieren uit deze zondagse race en vergroot zijn voorsprong in het kampioenschap.

• Porsche Supercup – De race van de snelste merkencup ter wereld werd een doorslagje van de kwalificaties, met Dylan Pereira (BWT Lechner), die eindigde voor de Turk Güven (Martinet by Almeras) en Larry Ten Voorde (Elite GP). Pereira loopt verder uit in het kampioenschap.

• Kalender – Binnen twee weken, van 31 juli tot 2 augustus, gaan de kampioenschappen in F2, F3 en Supercup verder met opnieuw een dubbelaffiche op de omloop van Silverstone