Home > #Hoofdnieuws > Monte Carlo 2021: verjaardagseditie met nieuwe uitdagingen!

Monte Carlo 2021: verjaardagseditie met nieuwe uitdagingen!

De 89ste Rally van Monte-Carlo, de opener van het FIA-wereldkampioenschap 2021, wordt sinds 2014 georganiseerd rond Gap (Hautes-Alpes) – de geboorteplaats van Sebastien Ogier – en in de aangrenzende departementen Alpes de Haute-Provence, Drôme en Isère. Om de piloten die aan de editie van 2021 zullen deelnemen een extra uitdaging te geven, is meer dan 85% van het parcours gewijzigd ten opzichte van de vorige editie.

Het programma voor 2021 is een uitdagende mix, met afwisselend klassieke etappes en nieuwe gedeelten. Dat was de wens van het organisatiecomité van de Automobile Club de Monaco (ACM). De grote finale zal, zoals altijd, plaatsvinden in de Alpes-Maritimes. Daarna is het tijd om te vieren op de prijsuitreiking in Monte-Carlo, voor de 110de verjaardag van de oudste rally ter wereld… 

Shakedown
Na tweeëneenhalve dag verkenning, van maandag 18 januari tot en met woensdag 20 januari, werken deelnemers op donderdag 21 januari de Shakedown (3,35 km) af, zoals steeds op de Route de la Garde in Gap.

Start
De officiële start van de 89ste Rally van Monte-Carlo wordt diezelfde donderdag 21 januari vanaf 18u10 uur gegeven in het bekende Fontreyne Service Park in Gap. Op het menu van deze eerste nachtelijke etappe staan twee proeven, goed voor een totaal van 41,42 km in de departementen Hautes-Alpes en Isère:

Beide proeven lichten alvast een tipje van de sluier voor de komende drie dagen.

Dag 2:
Op vrijdag 22 januari zakken de teams naar het westen van Gap af, voor dag 2, verdeeld over twee departementen (Hautes-Alpes en Drôme) voor een totaal getimede sectie van 127,70 km. Met een lus van drie afgelegen klassementsproeven die twee keer achter elkaar moeten worden afgelegd, zal dit zeker de zwaarste dag van de rally zijn! Op onontgonnen terrein zijn er drie nieuwe proeven voorzien:

Dag 3:
Op zaterdag 23 januari, vindt de derde dag plaats en dat ten oosten van Gap en er staan 81,16 km op de agenda. Na het vieruurtje in het Gap/Fontreyne Service Park, is het tijd voor de laatste proef van de dag. De crews kunnen dan reeds afreizen naar Monaco, waar ze vroeg in de avond worden verwacht.

Dag 4:
De laatste etappe van deze 110de verjaardagseditie, op zondag 24 januari, zal bestaan uit vier proeven voor een totaal van 59,6 km. Deze proeven, nog steeds zonder service, vinden plaats in de steile heuvels van het departement Alpes-Maritimes.