Home > #Hoofdnieuws > F1: Bottas wint incidentrijke openingsrace in Oostenrijk, Leclerc en Norris vervolledigen podium

F1: Bottas wint incidentrijke openingsrace in Oostenrijk, Leclerc en Norris vervolledigen podium

Foto ©: Formula 1

De eerste Grand Prix van het seizoen zit erop. Na 217 dagen zonder race, langste periode zonder race in de geschiedenis van F1, werd er geracet op de Red Bull Ring in Spielberg, Oostenrijk. Na veel spektakel, uitvallers en penalty’s was het Valtteri Bottas die aan het langste eind trok.

Voor de start was er ophef. Wereldkampioen Lewis Hamilton heeft een gridstraf gekregen van drie plaatsen en moest vanaf plek vijf starten. De Brit negeerde een gele vlag tijdens de kwalificatie van gisteren. Max Verstappen mocht naast Bottas starten op de eerste rij, Lando Norris mocht naar plek drie.

Vliegende Fin

Polesitter Valtteri Bottas nam een fenomenale start en had na een ronde al een gaatje met eerste achtervolger Verstappen, Norris bleef op plek drie, verder bleef de top negen ongewijzigd. Vettel ging in de openingsronde voorbij Ricciardo en kwam de top tien binnen.

Bottas bouwde al snel een voorsprong uit van bijna drie seconden op Verstappen, terwijl teamgenoot Lewis Hamilton wat plaatsen moest goedmaken. De Brit ging na enkele ronden voorbij zijn landgenoot Lando Norris die was weggezakt naar plaats vijf. Het duurde niet lang voor Hamilton ook Albon te pakken had.

Verstappen out

Verstappen was degene die voor nog een beetje spanning moest zorgen, maar na dertien ronden moest de Nederlander zijn wagen naar de pits brengen omdat zijn wagen het liet afweten. Na een vierde van de race had Bottas zeven seconden voorsprong op teamgenoot Hamilton, Albon op plek drie. Ondertussen kreeg ook Daniel Ricciardo problemen met zijn Renault en net zoals Verstappen moest de Australiër opgeven.

Na 28 ronden zagen we de safety car die moest uitrijden na een crash van Haas-rijder Kevin Magnussen. Ondertussen moest ook Lance Stroll die aan een goed weekend bezig was, opgeven met problemen. Net over een derde van de race en al vier wagens die de race moesten staken. De herstart zorgde voor spektakel, beide Mercedes-rijders gingen er als een pijl vandoor, Albon volgde op plek drie. Het was een strijd tussen Leclerc en Sainz voor de zesde plek, maar het was Vettel die spinde. De Duitser wou profiteren van het gevecht tussen Sainz en Leclerc, maar kwam in aanraking met Sainz. De Ferrari-rijder begon aan zijn inhaalrace. Ondertussen heeft Sergio Perez ook Norris ingehaald en schoof de Mexicaan op naar de vierde plek.

Safety cars à volonté

De wagens vallen nu als vliegen en we zien een tweede safety car. Eerst was er Grosjean die niet meer kon remmen en zijn wagen naar de pits moest rijden. Niet veel later had Russell ook problemen, de jonge Williams-rijder moest zijn wagen in het gras parkeren en zo kwam er opnieuw een safety car. De wagens waren nog geen vijf seconden vertrokken en Kimi Raïkkönen verloor zijn rechter voorwiel, opnieuw safety car.

déjà vu Hamilton-Albon

Na de herstart kwamen Lewis Hamilton met elkaar in aanraking, net zoals in Brazilië 2019. Albon moest terug achteraan beginnen en niet veel later moest de Red Bull-rijder opgeven. Hamilton kreeg wel een penalty van vijf seconden. Ook Perez kreeg nog een penalty van vijf seconden na het versnellen in de pitsstraat. Door deze penalty werd Leclerc na een goede race en een beetje geluk tweede en mocht Norris het podium vervolledigen. Voor de jonge Brit van McLaren is dit het eerste podium uit zijn carrière en daarbovenop zette Norris in de laatste race nog eens de snelste rondetijd neer. Uiteindelijk kwamen er slechts elf wagens over de finish.

Reactie van de top drie:

  • Bottas: “Lewis was enorm snel vandaag, maar ondanks alle druk ben ik toch aan de leiding gebleven. Voor mij is er geen betere manier om het seizoen te starten.”
  • Leclerc: “Het is grote verrassing, maar een goede. Ik denk dat we vandaag alles perfect hebben uitgevoerd. Natuurlijk heb ik wat geluk gehad, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Voor de race was dit ons doel, elke kans grijpen.”
  • Norris: “Ik ben sprakeloos. Er waren enkele momenten waarbij ik dacht dat ik het podium ging missen, maar uiteindelijk ben ik voorbij Perez geraakt en mocht ik mee op het podium! Ik ben heel gelukkig en trots op het team.”

Uitslag race:

You may also like
In een notendop: NASCAR – F1
Mercedes brengt hulde aan de F1-wagen
F1 2023: wie stelt wanneer voor?
Vaarwel 2022, op naar een spetterend 2023!