Home > Circuit > Eenzitter > FIA F3: openingsronde in Oostenrijk

FIA F3: openingsronde in Oostenrijk

Dit weekend start het F1 wereldkampioenschap met een door COVID-19 geheel hertekende kalender. De F1 weekends komen met de ingebakken toeleveringscategorieën: de Formule 3 en de Formule 2. En dit is wat u daar zeker over moet weten…

(foto: fiaformula3.com)

Ook het F3 kampioenschap gaat van start met een ongewone dubbele afspraak op de Red Bull Ring in Oostenrijk, en aanvankelijk ook zonder publiek. Maar voor het overige lijkt de situatie quasi normaal voor de F3 paddock. Ook in de voorbije jaren volgde de serie voornamelijk de Europese wedstrijden van de F1, uitgezonderd een uitstapje naar Bahrein of Sochi. De algemene verwachting is dat het seizoen zal worden afgesloten in Macao, waar de FIA F3 regelgeving voor het eerst van kracht wordt. Uitsluitsel volgt later.

Het sterkste veld ooit?

Tien renstallen nemen het tegen elkaar op met formaties van drie rijders. En corona of niet, het deelnemersveld straalt een gedegen kwaliteit uit! De zwaargewichten zijn uiteraard ART Grand Prix, waar men inzet op de ervaren Rus Smolyar, ADAC kampioen Pourchaire en aanstormend talent Fernàndez. Zij nemen het op tegen Prema Racing, die een zeer sterke bezetting kennen met Eurocup Renault kampioen Oscar Piastri, de snelle Deen en Europees F3 kampioen Frederik Vesti en het Amerikaanse talent Logan Sargeant. En dan is er nog HWA Racelab met joker Enzo Fittipaldi, lid van de Ferrari Academy, met de Brit Jake Hughes, die tonnen ervaring meebrengt, en met speerpunt Jack Doohan, de Australische Red Bull Junior rijder.

Maar kwaliteit zit er ook bij de andere renstallen zoals Hitech (Fewtrell, Hauger, Lawson), Trident (Zendeli, Beckmann,Caldwell), Charouz (Kari, David Schumacher maar vooral toch Igor Fraga), Jenzer (Williams, Malvestiti, Nannini), MP Motorsport (Verschoor, Viscaal, Dunner), Campos (Peroni,Deledda, Floersch) en Carlin, die vooral visten in de Engelse vijver met Novalak, Ahmed en Das. Ieder van deze rijders bewees zijn kunnen al in andere categorieën en wat Formule 3 betreft zien we misschien wel het sterkste deelnemersveld in vele jaren. Geen Belgen aan de start, al kunnen we stilletjes supporteren voor het Nederlandse MP Motorsport, dat zich altijd al een “Benelux” team noemde.

Geen wijzigingen

Wat de wedstrijden betreft zijn er geen wijzigingen. Iedereen krijgt dezelfde Dallara met Mecachrome 3.4 liter V6, gekoppeld aan een zesbak en de specifieke Pirelli banden. Het geeft de rijders 380 pk om mee te spelen, heel leuke acceleraties en een top van 300 km/u. In een raceweekend krijgen ze een vrije sessie van drie kwartier, een kwalificatiesessie van een half uur en twee races, een op zaterdag en een op zondag. In België heeft Telenet de uitzendrechten maar streaming video is er altijd wel te vinden op het almachtige internet.

FIA F3 voorlopige kalender:
03-05 juli: Spielberg
10-12 juli: Spielberg
17-19 juli: Budapest
31-02 augustus: Silverstone
07-09 augustus: Silverstone
14-16 augustus: Barcelona
28-30 augustus: Spa-Francorchamps
04-06 september: Monza

De volledige deelnemerslijst:
https://www.fiaformula3.com/Teams-and-Drivers