Home > #Hoofdnieuws > F1 Spielberg: Verstappen als favoriet?

F1 Spielberg: Verstappen als favoriet?

Zondag start het F1-seizoen 2020 in Oostenrijk. Na maanden van onzekerheid, veranderende kalenders en corona-miserie, kunnen we er dan eindelijk weer aan beginnen. Het wordt een open seizoen, met uiteraard de strijd Ferrari versus Mercedes, maar misschien wordt 2020 wel het jaar van Max Verstappen en Red Bull Honda. De dubbele opener van het seizoen, Oostenrijk, is één van de favoriete raceplekken van de Belgische Nederlander en mits één zege komt hij op recordhoogte van Jo Siffert en Alain Prost, die er driemaal wonnen, tegen twee zeges voor Verstappen. Exact vijftig jaar geleden was de zege in Oostenrijk overigens voor een Belg, Jacky Ickx.

Ik hoop echt dat we een kans hebben, maar het is moeilijk te zeggen”, vertelde Max Verstappen eerder deze week. “Het enige dat ik zeker weet, is dat we ons best zullen doen. Mercedes blijft de maatstaf om te verslaan omdat het de stal is die al lange tijd domineert. Ze zijn nog steeds erg competitief en moeilijk te verslaan, maar ons team heeft vorig jaar veel geleerd en ik weet zeker dat we sterker zijn. Ik zal mijn best doen om de kloof te dichten en het hen moeilijk te maken. Het is een geweldige uitdaging.”

Of Max er zal in slagen om Mercedes en in het bijzonder Lewis Hamilton het vuur aan de schenen te leggen, weten we over enkele dagen, maar de Britse wereldkampioen is de laatste weken erg begaan met heel veel zaken… buiten de autosport. Dat siert de meervoudige wereldkampioen, maar we weten uit het verleden, dat een Hamilton die zaken ‘aan zijn hoofd’ heeft, te kloppen is.

Ook Ferrari mogen we niet te vroeg afschrijven, zeker in een seizoen dat het merk en het één en ander te vieren heeft én afscheid neemt van Sebastian Vettel. Uiteraard blijft het ook afwachten of de interne strijd tussen de oude krijger en de jonge wolf kan gekanaliseerd worden, herinner u onder meer Monza en Brazilië vorig jaar.

Wat u moet weten:

  • Het is de eerste GP van het seizoen, meteen ook de eerste van een Oostenrijks tweeluik.
  • De omloop van Spielberg is de kortste van het seizoen in rondetijd, met een 1min03.003 als polepositie vorig seizoen, voor Ferrari-man Charles Leclerc.
  • In termen van afstand zijn Brazilië, Mexico, Zandvoort en Monaco nog korter.
  • Het circuit heeft amper 10 bochten, minder komen we dit seizoen niet tegen. Drie bochten zijn dan nog eens ‘flat’.
  • 72,3% van het circuit is vol gas, enkel Monza doet beter.
  • Ook F2, F3 en Porsche Supercup starten dit weekend.

Timing:

Practice 1 (Vrijdag)   11:00-12:30    
Practice 2 (Vrijdag)   15:00-16:30    
Practice 3 (Zaterdag)   12:00-13:00    
Qualifying ( Zaterdag )   15:00-16:00    
Race (Zondag)   15:10-17:10