Home > #Hoofdnieuws > Autosportwereld op circuit met Xwift Racing Events

Autosportwereld op circuit met Xwift Racing Events

Xwift Racing Events zette een tijdje geleden een concept op poten waarbij BV’s en ondernemers op een vernieuwende manier voor de 24 Uur van Zolder zouden worden klaargestoomd. Initiatiefnemer Pieter Denys, CEO van het transportbedrijf Xwift, wil zijn passie duidelijk delen met anderen en dat was absoluut te merken tijdens één van de praktische ‘leerdagen’ op Circuit Zolder. Autosportwereld.be was niet alleen aanwezig, we reden ook heel de dag mee aan het stuur van de onvolprezen BMW 325i Clubsport.

Foto’s: © Tino Jacobs

Nog even het concept herhalen: Xwift Racing Events wil een aantal ondernemers zonder enige ervaring op het circuit de kans bieden om opgeleid te worden door een team van professionals tot echte racepiloten. Het uiteindelijke doel? Met verschillende BMW Clubsport tegen elkaar racen in een eigen klasse tijdens de 24 Uur van Zolder begin november. Ondertussen hebben ook een aantal BV’s de race-overall aangetrokken, waaronder Wout Bru, Andy Peelman, Gunther Levi en Ruth Beeckmans. Op dinsdag 23 juni trof een aantal van de deelnemers elkaar op Circuit Zolder, voor een intensieve trainingsdag, met coaches, op het schitterend vernieuwde asfalt van Circuit Zolder.

Wij reden iets na achten ’s morgens de paddock van Circuit Zolder op en het eerste wat opviel was de zeer professionele manier van aanpakken van Xwift Racing Events. Iedere rijder kreeg zijn – volledige – eigen uitrusting ter beschikking, met eigen plek om de spullen netjes op te bergen en de koffie was van prima kwaliteit. Geen hoop overalls en helmen bij elkaar in de box, neen, structuur en een manier van aanpakken die hoort bij dergelijk initiatief. Ook de ontvangst was top, en perfect in overeenstemming met de huidige Corona-maatregelen. De briefing was buiten, met voldoende afstand tussen de deelnemers en op geen enkel ogenblik kregen wij de indruk dat er geen rekening werd gehouden met de situatie waar we vandaag jammer genoeg inzitten. Maar goed, voldoende over Corona, we zijn hier voor plezier.

Top coaching

De wagens zijn uiteraard allemaal identiek, het betreft de gekende BMW Clubsport, op semislicks, klaargestoomd voor het langere werk en met een tweede zitje, uiteraard voor de coach. Wij kregen Clubsportspecialist Gregory Eyckmans naast ons, en mogelijk is er niemand in ons land die de auto beter kent dan hij. Ook langs de zijlijn werd ‘gespot’, zodat er steeds van twee coaches input was over de progressie, de sterke en de minder sterke punten. Een woord van dank overigens aan die coaches, die bijzonder beschikbaar waren en perfect vertrouwen gaven, zonder in de val van overmoed te trappen. Ook de technische ondersteuning was perfect en de auto’s waren op ieder moment proper en rijklaar.

Smaakt naar meer

De eerste rondes waren perfect om de wagen te ontdekken en meteen ook vast te stellen, welk schitterend werk Circuit Zolder de laatste maanden heeft verricht. De omloop is echt in fantastische staat, met het nieuwe asfalt, dat erg veel grip geeft. De omstandigheden ’s morgens, met zachte temperaturen en fris rubber, waren ideaal. De namiddag was daarentegen behoorlijk warm, wat zich liet voelen in de auto, maar ook het rubber had stevig te lijden. Desalniettemin gingen we van een openingsrondje in 2min14 naar een degelijke chrono in 2min3 en vooral een reeks strakke chrono’s in dezelfde tijden op het einde van de dag. We danken daarvoor nog eens de staff van Xwift Racing Events voor de schitterende omkadering. Rekening houdende met de temperaturen, de banden na een dagje racen en de ‘ballast’ van een instructeur aan boord, was die 2min3 een prima tijd na een dag hard en plezierig werken, een tijd die… smaakt naar mee.  

Ook de lotgenoten, bekend en minder bekend, hadden dezelfde ervaring en maakten een flinke stap richting hun deelname aan de 24 Uur van Zolder, later dit jaar. Wij volgen het alvast verder op!