Home > #Hoofdnieuws > Wie was Stirling Moss?

Wie was Stirling Moss?

Sir Stirling Moss, de legendarische Britse racepiloot, is op 90-jarige leeftijd in alle sereniteit overleden. Dat bericht werd door zijn vrouw op deze Paaszondag gedeeld in de Britse media.

foto: © W.Bouchez, Stirling Moss op de 6 Hours in Spa, 2006

Stirling Moss werd op 17 september 1929 geboren in Londen en werkte zich op als een van de beroemdste rijders in de jaren vijftig. In de Formule 1 reed Moss 66 wedstrijden, haalde 16 zeges en 24 podia en daarmee is hij de meest gelauwerde rijder die nooit het F1 wereldkampioenschap won. Hij werd wel viermaal vicekampioen, in 1955, 1956, 1957 en 1958. Er dient bij vermeld dat zijn grootste tegenstander in die dagen de onverslaanbare Juan Manuel Fangio was, die zelfs vandaag met vijf wereldtitels nog steeds een van de meest succesrijke kampioenen blijft. Tussen 1959 en 1961 werd hij nog een telkens derde in het kampioenschap.

Het was op Goodwood dat op 23 april 1962, Stirling Moss tijdens de Glover Trophy de rechtse knik voor St Marys miste. De Lotus 18 dook het decor in en desintegreerde tegen een banking. Van de Lotus schoot niets meer over en hoewel Moss de klap overleefde met zware verwondingen, was dit het einde van zijn actieve race-carriere. Moss trok zich terug uit de competitieracerij, maar bleef nog wel actief als commentator, testrijder en in historic racing. Stof voor discussie blijft de Engelse Grote Prijs op Aintree in 1955, waar hij Fangio klopte in een Mercedes W196. Won hij van de ongeslagen wereldkampioen of gaf Fangio hem dit cadeau? We zullen het wellicht nooit weten al zwoer Fangio steeds dat Moss hem daar fair versloeg.

Even indrukwekkende cijfers zijn de 212 zeges die Moss haalde uit 529 wedstrijden, van toerwagens en juniorklasses tot de legendarische Mille Miglia in 1955, waarvan het verhaal de ronde doet dat Moss ’s nachts met gedoofde koplampen reed opdat de concurrenten hem dan niet zouden zien naderen! Op het palmares van Moss staan naast onder andere de Grote Prijs van Monaco (en van België) ook nog successen in de Formule 3, Formule Junior, de 12 Uren van Sebring, een klassezege in Le Mans en enkele wereldrecords snelheid.