Home > #Hoofdnieuws > Waarom zijn de Tour, Werchter of Ypres Rally nog niet on hold gezet?

Waarom zijn de Tour, Werchter of Ypres Rally nog niet on hold gezet?

De laatste dagen wordt de vraag nog al eens gesteld waarom grote evenementen überhaupt nog op de agenda’s staan. Waarom gooit Rock Werchter, de 24 Uur van Spa of de Ypres Rally niet zelf de handdoek in de ring, wat gezien de huidige maatschappelijke context niet onlogisch zou zijn?

Heel wat fans stellen zich de vraag of pakweg een groot evenement als Ieper of Werchter nog plaats zal vinden. Iedereen heeft zo zijn eigen theorie, maar het verhaal achter de onzekerheid is op zich niet eens zo verwonderlijk.

Indien een organisator vandaag zijn evenement cancelt op eigen initiatief, is hij of zij veel kwetsbaarder dan wanneer morgen de overheid een streep trekt door alle evenementen van een bepaalde grootte. Op dat moment spreken we van overmacht en valt de mogelijkheid tot schadeclaims van diverse aard in principe weg en mogelijk bepaalt dat zelfs de overlevingskansen van een festival, een rally of een wielerwedstrijd.

Het is dus zonder meer uitkijken naar de conclusies en maatregelen die de Nationale Veiligheidsraad (NVR) komende woensdag zal nemen en communiceren. Uiteraard zou het goed zijn dat organisatoren nu beslissingen kunnen nemen en niet moeten wachten tot één of twee weken voor het evenement zelf, daar heel wat kosten nu nog kunnen vermeden worden, denk maar aan drukwerk, publiciteit en andere aankopen.

Hoe dan ook, de kans dat we woensdag weten dat mei, juni en zelfs juli grotendeels autosportluw of zelfs autosportloos zullen zijn, is bijzonder groot.