Foto ©: BMW press
In de situatie waarin we nu zitten, is virtueel racen vaak de enige optie voor de rijders om te oefenen. Philipp Eng is een getalenteerde all-round rijder. Hij won meerdere Formule races en heeft enkele deelnames aan de 24 uur van Le Mans op zijn palmares staan. Naast het racen op circuit brengt Eng de laatste jaren ook veel tijd door in zijn racesimulator. De Oostenrijker, BMW works rijder legt sim racing uit.
Momenteel is het ondenkbaar om races te organiseren op circuits, de kalender van sim racing daarentegen groeit met de dag. Verschillende grote kampioenschappen organiseren nu virtuele races waarbij fans het kunnen opnemen tegen de echte rijders. Philipp Eng was de laatste weken al succesvol in het sim racen, afgelopen zondag werd hij derde in de ‘F1 Esports Virtual Bahrain Grand Prix’, de eerste virtuele race georganiseerd door F1.
“Ik ben blij dat ik nu mijn racesimulator heb. In deze tijden moeten we thuisblijven, de simulator werkt als een soort drug bij mij. De virtuele races helpen mij om het racegevoel te behouden, zeker mentaal. Voor mij is sim racing meer dan alleen maar plezier, het helpt mij om beter te worden als professionele rijder”, vertelt Philipp Eng.
Sim racing is een toegevoegde waarde in het BMW Motorsport programma
BMW had snel door dat sim racing nu en in de toekomst een belangrijke rol kan spelen in de autosport, het is een extra pijler geworden in het BMW Motorsport programma. Er wordt gefocust op twee verschillende groepen, de BMW works rijders en enkele van de beste sim racers ter wereld die regelmatig wedstrijden rijden op iRacing. Afgelopen weekend bezette BMW het volledige podium op de ‘IMSA Super Sebring Saturday’. Ook de Nürburgring Endurance Series is begonnen met races te organiseren op iRacing. Daarin zal BMW Motorsport ook sterk vertegenwoordigd zijn, zowel met BMW works rijders als BMW Juniors.
“Naar mijn mening krijgt sim racing een enorme boost doordat BMW Motorsport er zoveel aandacht aan geeft. Als een een van de grootste autofabrikanten zoals BMW betrokken geraakt bij het hele gebeuren, zal ook het publiek meer en meer aandacht hebben voor sim racing. Sim racing heeft al een naam voor zichzelf gemaakt en is eigenlijk al een sport op zich”, gaat Philipp Eng verder.
Ondanks alle middelen die er zijn en dat de meeste rijders ook oefenen in een simulator, is er toch nog een verschil in niveau tussen de beste rijders in de wereld en de beste sim racers ter wereld. Eng heeft een verklaring voor dit verschil: “dit komt hoofdzakelijk door de tijd die de sim racers de afgelopen jaren in de simulator hebben doorgebracht. Je kan het vergelijken met iemand die regelmatig gaat fietsen, maar dan twee weken niet gaat fietsen, dan gaat het niveau terug omlaag en moet je een stuk opnieuw opbouwen. Ik ben er niet van overtuigd dat een goede sim racer ook een goede racer in het echt kan zijn. In een echte racewagen moet je eerst leren dat je echt gewond kan geraken. Ik merk bij mezelf ook dat ik meer risico’s neem in de simulator.”
De BMW Motorsport simulator: “weinig verschil met de realiteit”
Een simulator biedt de mogelijkheid om veel te testen en ervaring op te doen zonder risico’s, zonder dat het stukken van mensen kost. Voor deze redenen speelt de simulator een belangrijke rol in de BMW Motorsport raceprojecten. De simulator in München wordt voortdurend gebruikt voor de ontwikkeling van de wagens en om de races voor te bereiden. Bijvoorbeeld het BMW i Andretti Motorsport Team spendeert enkele dagen in de simulator ter voorbereiding van elk Formule E race weekend, de DTM-rijders doen vaak hetzelfde.
“De simulator bij mij thuis is van goede kwaliteit en het is eigenlijk iets wat iedereen kan kopen. Natuurlijk kan je het niet vergelijken met de simulator van BMW Motorsport. In de simulator van BMW beweeg je op een platform en voel je alles wat je in het echt ook voelt.”