Home > #Hoofdnieuws > De wondere wereld van simracen

De wondere wereld van simracen

Ten tijde van Corona en “blijf in uw kot”-maatregelen kan de verveling thuis wel al eens toeslaan. Veel autosportnieuws is er uiteraard ook niet, maar we zien wel meer en meer zogenaamde ‘simraces’ voorbijkomen. Wat is dat en hoe werkt het? Wij leggen het voor jullie uit.

Wat is het?
De meeste onder jullie zullen wel weten wat simracen nu juist is, maar we geven het toch nog graag even mee. Simracen is eigenlijk een soort van ‘tak’ in de gamewereld, net zoals rally of F1 een tak van de autosport zijn, waarbij men met een console of computer virtueel kan racen. 

Een begrip dat hierbij centraal staat is realisme. Waar je vroeger met Playstation en controller rondjes reed op een bepaald circuit, gebeurt dat meer en meer met geavanceerde toestellen die het werkelijke gevoel in een raceauto bijna perfect nabootsen. Het is daarom ook dat simulatoren de dag van vandaag niet meer weg te denken zijn in de autosportwereld. Een simulator is immers relatief goedkoop, en met de technologie van vandaag kan men de nodige ‘virtuele’ testkilometers maken voor essentiële informatie te verkrijgen over de wagen. 

Wat heb ik nodig?
Dat hangt er een beetje van af. Wil je een opstelling die ook vriendelijk is voor je portemonnee, dan kan je best opteren voor een Xbox of Playstation. Er zijn tal van racegames die vrij tot zeer realistisch zijn zoals Assetto Corsa, GT Sport, Dirt Rally 2.0 enzovoort. Deze zijn vaak goed te spelen met een gewone controller, maar een racestuur maakt het realistischer en leuker (en zorgt vaak voor snellere tijden). Voor een spelconsole zoals een Xbox of PS4 mag je al snel €250 rekenen. Een racestuur zit rond datzelfde bedrag. De bekendste merken zijn Logitech en Thrustmaster. 

De G29 van Logitech is perfect om mee te beginnen.

Wil je het toch wat professioneler aanpakken, dan kies je het best voor een krachtige (game)computer en een ‘direct drive’ stuur. Waar de goedkopere sturen werken met een riem, doen de duurdere versies het met een elektrisch motortje. Weer een tikkeltje realistischer, maar ook een stuk duurder. De bekendste merken zijn Fanatec en Thrustmaster. De meest professionele en waarheidsgetrouwe games voor de computer zijn Iracing, Assetto Corsa, RFactor, enzovoort. Ook deze games zijn vaak duur en werken met abonnementen. De online community bij deze games is wel zeer groot en professioneel. De kans dat je hier een 14-jarige kamikazepiloot gaat tegenkomen is vrij klein. 

Een set-up van Fanatec kost al gauw €1.000

Community?
Het ‘wereldje’ is de laatste jaren best groot geworden. Vergeet het stereotype beeld van een gamer dus maar. Van Lando Norris tot Thibaut Courtois: simracen is hot! Dat zie je ook aan het aantal evenementen en races die tegenwoordig worden georganiseerd, al heeft dat ook te maken met de wereldwijde uitbraak van het Corona-virus.

In een volgend artikel komen we met een klein overzicht van de verschillende online races/kampioenschappen waar tal van bekende namen aan zullen deelnemen. Deze worden vaak online gestreamd via YouTube of Twitch. Zo krijgen wij autosportfanaten toch nog wat leuks voorgeschoteld!